Порошенко: Сьогодні я - кримський татарин

Порошенко: Сьогодні я - кримський татарин

Укрінформ
Президент України Петро Порошенко під час свого виступу на концерті-реквіємі пам'яті жертв геноциду кримськотатарського народу в Національній опері України заявив, що в цей день він - кримський татарин.

Про це повідомляє кореспондент Укрінформу.

"Сьогодні, у день нашої глибокої солідарності, я - кримський татарин. Як був кримським татарином мій тезко, етнічний українець, генерал Петро Григоренко. У 1968 році, коли вже закінчилася хрущовська відлига і саме почалися брежнєвські заморозки, він не побоявся виступити на захист кримських татар і назвав речі своїми іменами: "Те, що з вами зробили в 1944 році, має цілком певну назву. Це чистісінької води геноцид - один із найтяжчих злочинів проти людства", - сказав він.

Так, Порошенко нагадав, що торік парламент України, хоча із очевидним запізненням, прийняв постанову про визнання геноциду кримськотатарського народу, і Днем пам'яті жертв цього геноциду встановлено 18 травня.

"Зрозуміло, що Кремль інформацію про факти кривавого переселення цілих етносів тримав за сімома печатками. Особисто я про трагедію кримських татар дізнався, вже будучи студентом Київського державного університету імені Шевченка, влітку 1987 року. Тоді всі західні радіостанції: "Голос Америки", "Свобода", Бі-Бі-Сі, - розповідали, як на Красній площі в Москві сотні кримських татар вимагали повернення додому, в Крим. Замовчати вже не вдалося, а тих сміливців-відчайдухів навіть прийняв Громико, друга за статусом особа в тій державі. Тоді їх ще депортували в місце заслання, до Узбекистану. Але крига скресла, і та акція, як на мене, стала точкою, з якої почалося повернення. Саме в ті дні вашими зусиллями імперія дала одну з пеших тріщин, а її розпад відкрив вам шлях до отчого дому", - наголосив Глава держави.

Він також попросив присутніх вшанувати загиблих під час виселення з Криму кримських татар хвилиною мовчання.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-