Статус Криму треба прописати в Конституції України ще до його повернення - Чубаров

Статус Криму треба прописати в Конституції України ще до його повернення - Чубаров

Укрінформ
Глава Меджлісу кримськотатарського народу Рефат Чубаров вважає, що до деокупації Криму, яка "рано чи пізно станеться", у Конституції України необхідно прописати новий статус Криму на основі права кримськотатарського народу на самовизначення у складі України.

Про це він заявив у Києві на брифінгу у МЗС України "Крим і кримські татари: наслідки депортації 1944 року і загрози окупації 2014 року", повідомляє кореспондент Укрінформу.

"Президент України повинен був би вже дати публічне доручення конституційній комісії для того, щоб  усередині неї було створено робочу групу для підготовки змін у розділ десятий Конституції України. Розділ називається "Автономна Республіка Крим". Ми виходимо з того, що у цьому розділі повинно бути чітко виписано, що кримська автономія створюється на основі права кримськотатарського народу на самовизначення у складі української держави", - сказав Чубаров.

За його словами, цим дорученням глава держави відкриє шлях до розгляду Верховною Радою законодавчих проектів, які надалі доповнюватимуться статтями, у тому числі про статус кримськотатарського народу й інші аспекти кримського життя.

Чубаров вважає: "Як тільки почнуться переговори про деокупацію Криму, а ми у цьому не сумніваємося, що вони рано чи пізно розпочнуться, російська сторона для того, щоб максимально ускладнити ці переговори, нещадно експлуатуватиме тему захисту прав російського співтовариства у Криму, вона намагатиметься максимально спиратися на так зване право на самовизначення "кримського народу" і вона це сьогодні вже робить". Тому, вважає політик, Україна має бути готова до чіткої систематизації своїх аргументів відповідно до міжнародного права.

Щодо санкцій відносно Росії, то, за словами Чубарова, "у нас немає якихось оригінальних пропозицій до міжнародного співтовариства про дії, які б у максимально короткий термін змусили б Росію сісти за стіл переговорів".

"На міжнародному рівні потрібно зробити все, щоб посилити економічні санкції, що здійснюються щодо Росії. Ми також говоримо про те, що необхідно реалізувати ефективніші способи, у тому числі, за допомогою відключення банківської системи SWIFT. Ми підкреслюємо, що лідери країн світу, думаючи про безпеку своїх народів, не можуть обійти питання деокупації Криму й допомоги українській державі", - підкреслив глава Меджлісу.

Він додав, що відносно домашнього завдання, яке обговорювалося з Президентом України, то його виконання варто активізувати.

"Ми маємо бути готові до етапу, коли Крим буде звільнений, але вже сьогодні ми маємо чітко й чесно сказати нашим партнерам, на підтримку яких ми сподіваємося, про те, що ми кардинально міняємо своє ставлення до правового статусу Криму у складі української держави та реалізації у Криму таких правових механізмів, які б максимально забезпечили дотримання прав усіх етнічних співтовариств, які проживають у Криму", - резюмував Чубаров.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-