У Мінкультури розповіли про підготовку до 18 травня

У Мінкультури розповіли про підготовку до 18 травня

Укрінформ
У Міністерстві культури напередодні відбулася нарада з організації виконання Плану заходів щодо вшанування Дня пам'яті жертв геноциду кримськотатарського народу, ухваленого розпорядженням Уряду 5 травня № 348.

Про це повідомляє Урядовий портал.

"Кримськотатарський народ в сучасних реаліях змушений переживати ситуації, близькі до геноциду 1944 року. Тема депортації кримських татар особливо боляче звучить в контексті анексії Криму, спробі заборонити Меджліс кримськотатарського народу та переслідування українців окупаційною владою півострова. Тож, як колись з громадського сектору, так і тепер - як очільник культурного відомства, я завжди підтримуватиму кримськотатарський народ у їх боротьбі за волю, культуру та право жити на своїй землі", - зазначив міністр культури Євген Нищук, відкриваючи нараду.

Учасники наради окрему увагу приділили проведенню пам'ятних заходів 18 травня, зокрема вечора-реквієму в Національній опері України імені Тараса Шевченка та мітингу пам'яті жертв геноциду кримськотатарського народу на Майдані Незалежності (відбудеться по завершенні заходу у Національній Опері).

У нараді взяли участь представники Меджлісу кримськотатарського народу, Мінкультури, МЗС, Мінсоцполітики, Міністерства освіти і науки, Міністерства інформаційної політики, Міністерства інфраструктури, КМДА та Держкомтелерадіо.

Нагадаємо, що відповідно до затверджено Плану заходів щодо вшанування Дня пам'яті жертв геноциду кримськотатарського народу, буде проведено цілу низку  шанобливих  заходів.

Так у м. Києві буде розміщений вагон зразка 1930-40 рр. з організованою у ньому стилізованою фотовиставкою на тему депортації кримськотатарського народу, у Національному музеї історії України організовано виставку картин Рустема Емінова із серії «Депортація» та показано мультимедійну інсталяцію «Унутма», проведено стилізовані фотовиставки. Також в рамках заходів відбудеться соціально-інформаційна кампанія під назвою «STOP геноцид кримськотатарського народу» і телемарафон, присвячений Дню пам'яті жертв геноциду кримськотатарського народу.

Окрім того, темі депортації, геноциду кримських татар і осіб інших національностей, частину ефірів присвятять державні засоби масової інформації, у телеефірі буде презентовано документальний фільм «Киримоглу: Боротьба одного народу». Тематичні заходи відбудуться також у загальноосвітніх, середньоспеціальних  та вищих навчальних закладах України, серед іншого для студентів та учнів буде продемонстровано фільм «Хайтарма» режисера Ахтема Сеїтаблаєва.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-