Ніколи не було такого інтересу до історії кримських татар - Джеппар

Ніколи не було такого інтересу до історії кримських татар - Джеппар

Укрінформ
Представлена в четвер у Києві комунікаційна кампанія "18 травня всі ми - кримські татари", приурочена до Дня пам'яті жертв депортації, нагадує про те, що сталося з кримськими татарами 72 роки тому, і проводить паралелі з ситуацією в сьогоднішньому Криму.

Про це на прес-конференції в Укрінформі заявила перший заступник міністра інформаційної політики України Еміне Джеппар.

"Не хочеться політизувати нашу комунікаційну кампанію, оскільки вона не про політику, а про злочини, які не мають терміну давності. Але не можу не провести паралелі з сьогоднішнім днем, бо те, що відбувається зараз у Криму по відношенню до кримських татар, - це теж злочин", - сказала Джеппар.

За її словами, під час комунікаційної кампанії планується розмістити більш як 300 бордів і сітілайтів по всій Україні. Крім того, на замовлення Мінінформу в Криму знято 10 відеороликів з живими учасниками депортації, які сьогодні мешкають у різних регіонах півострова.

"Ці відеоролики отримали статус соціальної реклами і будуть запропоновані всім українським телекомпаніям. Протягом двох тижнів вони нагадуватимуть про пережитий кримськими татарами геноцид", - розповіла заступник міністра.

Вона відзначила, що мета комунікаційної кампанії - розповісти про кримських татар і консолідувати їх з українцями. Крім того, вважає Джеппар, кампанія має задовольнити запит українців на інформацію про кримських татар.

"Ніколи за 25 років з часу повернення кримських татар на батьківщину в Україні не було такого запиту на інформацію про кримських татар, такого інтересу до культури і історії нашого народу", - відзначила Джеппар.

Все, що організовується, - борди, сітілайти, фотовиставки - це опір окупантам, які намагаються стерти нашу пам'ять, наголосила заступник міністра.

18 травня 1944 року за указом Сталіна в регіони Середньої Азії та на Урал були депортовані кримські татари. Під час депортації і в перші роки життя у вигнанні загинули понад 46% від загальної чисельності народу. Після розпаду СРСР на початку 90-х років до українського Криму почалося масове повернення кримськотатарського народу. Загальна чисельність кримських татар на початок окупації півострова Росією становила близько 300 тисяч осіб або майже 13% населення Криму.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-