У Меджлісі розповіли, як цьогоріч відзначать День пам'яті жертв депортації

У Меджлісі розповіли, як цьогоріч відзначать День пам'яті жертв депортації

Укрінформ
На майдані Незалежності в Києві 18 травня відбудеться мітинг пам'яті жертв депортації кримськотатарського народу. Всіх небайдужих до трагедії кримських татар Меджліс запрошує прийти на пам'ятні заходи, які відбудуться цього дня також у Львові, Харкові, Мелітополі та інших містах України.

Про це на прес-конференції в Укрінформі повідомила член Меджлісу кримськотатарського народу Гаяна Юксель.

"Мітинг у Києві на майдані Незалежності - основна, але не єдина акція, яка запланована на 18 травня в пам'ять жертв депортації кримськотатарського народу", - зазначила Юксель.

За її словами, цілий ряд заходів готується на цей день у Львові - крім мітингу там пройдуть виставки, конференції. Подібні заходи відбудуться в Мелітополі, Харкові, а також на адміністративному кордоні з Кримом у селищі Чонгар.

"Заходи в селищі Чонгар мають для нас особливе значення. Там пройде акція пам'яті жертв депортації, мітинг, флешмоб і інші соціальні заходи, які символізуватимуть єднання материкової України і Криму, де сьогодні мітинги кримських татар під забороною", - розповіла Юксель.

Вона також повідомила, що про трагічну дату цього дня нагадають заходи кримськотатарської діаспори в Туреччині - масові акції на підтримку кримських татар відбудуться в Стамбулі і Ескі-Шеіре, а також в Німеччині, Канаді, США та інших країнах, де живуть представники кримських татар.

Крім того, повідомила Юксель, цього дня буде оприлюднено звернення Меджлісу до співвітчизників, які проживають у Криму.

"Головне, що 18 травня не мають забути в Криму. Меджліс звертається до своїх співвітчизників, які проживають у Криму, відзначити цей день заходами ненасильницького опору, оскільки мова йде про безпеку народу в окупації", - зазначила Юксель.

"День 18 травня дуже значущий для кримських татар, ми про нього не забуваємо, і ми запрошуємо всіх, хто знаходиться поруч з нами, наших братів-українців, всіх небайдужих громадян разом з нами розділити нашу біль і трагедію і зрозуміти ту ситуацію, в якій сьогодні знаходиться наш народ", - резюмувала член Меджлісу.

18 травня 1944 року за указом Сталіна з Криму в регіони Середньої Азії та на Урал були депортовані кримські татари. В ході депортації і в перші роки життя у вигнанні загинуло 46,2% від загальної чисельності народу. Після розпаду СРСР, на початку 90-х років, в український Крим почалося масове повернення кримськотатарського народу. Загальна чисельність кримських татар на початок окупації півострова Росією становила близько 300 тисяч осіб або 13% населення Криму.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-