Джемілєв: У домівках кримських татар шукали трупи російських солдатів

Джемілєв: У домівках кримських татар шукали трупи російських солдатів

Укрінформ
У дні окупації Криму Росією оточення Путіна мало намір "знайти" у домівках кримських татар кілька трупів російських солдатів, щоб розпочати проти них масштабні акції.

Про це в інтерв'ю виданню Online.ua повідомив Уповноважений у справах кримськотатарського народу Мустафа Джемілєв.

"Було відомо, що в оточенні Путіна були "яструби" такі, як Владислав Сурков (помічник президента РФ - ред.), які вважали, що "загравання" з кримськими татарами ні до чого не приведуть, і що слід негайно почати з ними розправлятися. Надійшла також інформація, що мають намір у поселеннях компактного проживання кримських татар "знайти" кілька трупів російських солдатів, щоб розпочати проти них масштабні акції", - розповів Джемілєв.

Саме в ті напружені дні, зазначив політик, у декількох районах Криму з'явилися патрульні групи кримських татар, метою яких було "не військове протистояння, а запобігання провокаціям".

Як повідомив Джемілєв, "кримські татари як і раніше дотримуються принципу ненасильства, тому за всі два з гаком роки окупації не було ними скоєно по відношенню до окупантів або їхніх посібників жодного насильницького акту".

Питання можливих збройних зіткнень кримських татар з окупантами було порушено в телефонній розмові Джемілєва з Путіним 12 березня 2014 року.

"Я йому і тоді сказав, що ми завжди дотримувалися принципу ненасильства, у нас не було і немає зброї, та й співвідношення не те, щоб нам воювати з російською армією. Тим не менш, я згадав, що все може змінитися, коли на твою батьківщину приходять солдати іншої країни і здійснюють безчинства. А, по-друге, як громадяни України, ми будемо керуватися рішеннями державних органів своєї країни", - зазначив Джемілєв.

У відповідь Путін його запевнив, що збройні сили Росії в Криму отримали чіткі вказівки не здійснювати жодних насильницьких дій проти кримських татар.

"Між іншим, здається, того ж дня він заявляв закордонним дипломатам, що жодних збройних сил Росії в Криму немає, і що всі твердження на цю тему - справжнісінька брехня і провокація", - зазначив народний депутат.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-