На Андріївському узвозі презентували новий фасад Театру на Подолі

На Андріївському узвозі презентували новий фасад Театру на Подолі

Фото
Укрінформ
На Андріївському узвозі у вівторок презентували новий фасад Київського драматичного театру на Подолі. Він  створений у стилі старої забудови, але зверху над театром височіє чорна масивна коробка, що спотворює, на думку киян, його вигляд і всю історичну вулицю.

Новобудова справді вирізняється своїм виглядом серед усіх інших історичних будинків Андріївського узвозу, і, на переконання багатьох присутніх, абсолютно не вписується в архітектурний ансамбль узвозу.

Як повідомляє кореспондент Укрінформу, чимало киян, які зібралися у вівторок на відкритті фасаду, були надзвичайно незадоволені його виглядом, називали його кострубатим і потворним, що псує історичне серце столиці. Довгий час люди, які зібрались біля нової будівлі, гаряче сперечалися з організаторами проекту, а ті в свою чергу заявляли, що головна задумка проекту - створити театр європейського зразка, модерний театр, і головне, що цей театр буде нести, а не як виглядати.

"Я дуже вдячний, що поява на сьогодні ще тільки фасаду викликала таку бурю,  протилежність думок і хвилювання. Я, більш того, вам скажу, вважаю, що фасад значною мірою - це витвір мистецтва, яке відображає дух нашого часу, на жаль, не зовсім простого", - зазначив на початку презентації директор та художній керівник "Театру на Подолі" Віталій Малахов.

На його думку, більшість побажань керівництва "Театру на Подолі" архітектор цього проекту - Олег Дроздов - виконав, і "судити його можуть тільки архітектори".

Він також поділився планами щодо подальшого розвитку проекту. Зокрема, по задумці керівництва театру, фойє функціонуватиме цілий день, а не тільки впродовж 15 хвилин у перервах між першим та другим актом спектаклів. Тут діятиме невеликий магазин з книгами, буфет з кавою, столики з рекламними матеріалами театру і каса, де продаватимуться квитки. Також у фойє буде знайдено місце для проекції віртуальних екскурсій по Андріївському спуску.

Малахов також поінформував, що новий театр буде пристосований для людей з обмеженими можливостями.

"В залі зроблено спеціальні місця, де може буде ставити, наприклад, інвалідні візки. Для тих, у кого буде поганий слух, на окремих місцях, щоб нікому не заважати, буде висіти екран, де транслюватиметься текст спектаклю. Для тих, хто погано бачить, ми пропонуватимемо програми і тексти спектаклю зі шрифтом Брайля", - додав Малахов.

Загальна кількість місць для глядачів буде 260-280.

За словами Дроздова, новий фасад "Театру на Подолі" - "це архітектура сьогоднішнього дня". Він запевнив, що покриття ще змінюватиме свій колір, і фасад врешті-решт буде сіро-зеленим.

Як повідомив головний архітектор Києва Олександр Свистунов, ще будуть громадські слухання з приводу "Театру на Подолі", і врешті-решт буде знайдено варіант, який вдовольнить усіх.

"Будівля ще не готова, ще  в процесі будівництва вона перебуває і становлення. Ми з вами не перерізали стрічки і не сидимо в кріслах в залі. Ми маємо чітко розуміти, що будівля відкривається не сьогодні, а в 2017 році. У нас іще є час для того, щоб ми всі стали учасниками процесу обговорення цього. Нас очікують громадські слухання, ми пройдемо містобудівну раду і отримаємо колегіальну думку експертів", - додав Свистунов.

На його переконання, після остаточного узгодження всіх деталей по проекту "Театру на Подолі" він стане улюбленим місцем для киян, і всі суперечності будуть подолані.

Головний архітектор "Театру на Подолі" Олег Дроздов є також директором харківського архітектурного бюро "Дроздов і партнери".

Благодійник проекту реконструкції - дочірнє підприємство "Кондитерська корпорація "Рошен". Бюджет цього проекту становить понад 165 млн грн. Проект реалізується за підтримки Міністерства культури України і департаменту культури КМДА.

Відкриття самого театру заплановане на День театру навесні 2017 року.

Кияни у соціальних мережах вже тривалий час обурюються новим виглядом "Театру на Подолі" і вважають, що нова архітектурна споруда просто знищує Андріївський узвіз.

У коментарі Укрінформу директор сектору з розгляду об'єктів містобудування та архітектури архітектурно-містобудівної ради Оксана Поровчук напередодні пояснила, що на містобудівній раді були винесені зауваження замовнику проекту театру і рекомендовано доопрацювати за цими зауваженнями та надати проект на повторний розгляд до містобудівної ради. Але замовник не надавав цей проект на повторний розгляд, оскільки це робиться за бажанням.

Фото: Олена Худякова.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-