Не Жерарром єдиним: Мінкульт розробив і "білий список"

Укрінформ
Міністерство культури ініціює створення не лише "чорного", а й «білого списку», куди увійдуть діячі культури, які висловлюють підтримку нашій державі у боротьбі з російською агресією.

Про це повідомляє прес-служба відомства.

"Високо цінуючи позицію цих небайдужих до України людей, відомих на увесь світ, Міністерство культури розпочинає формування «білого списку» діячів культури, митців, художників різних країн, які сказали однозначне «ТАК» територіально цілісній, суверенній та демократичній Україні, і відповіли «НІ» агресії, окупації та анексії", - зазначили в міністерстві.

Як наголошується, у деяких країнах митці висловлюють свою позицію попри можливі ризики для свого життя та професійної діяльності, інколи ризикуючи навіть свободою та здоров'ям.

Зокрема, до першої редакції «білого списку» увійшли насамперед російські діячі культури: музиканти Андрій Макаревич (гурт «Машина времени»), Юрій Шевчук («ДДТ») і Земфіра, актори театру та кіно Лія Ахеджакова, Наталія Фатєєва, Валентин Гафт, Олег Басилашвілі, Сергій Юрський, Андрій М'ягков і Михайло Єфремов, кінорежисер Ельдар Рязанов, журналісти Емма Абайдулліна й Артемій Троїцький, письменники Михайло Жванецький, Борис Акунін, Віктор Шендерович, поет, композитор і драматург Юлій Кім, поети Андрій Орлов (Орлуша) і Лев Рубінштейн, подружжя телеведучих Михайло Шац і Тетяна Лазарєва.

Крім того, до списку включені білоруський репер Серьога (Сергій Пархоменко), грузинський актор і співак Вахтанг Кікабідзе.

Відзначив Мінкульт і підтримку митців із далекого зарубіжжя. Це, зокрема, музиканти Клаус Майне (Scorpions) і Мартін Гор (Depeche Mode), іспанський кінорежисер Педро Альмодовар, президент Європейської кіно академії, німецький кінорежисер і сценарист Вім Вендерс, британський актор і кінорежисер Тім Рот (серіал "Теорія брехні"), а також ціла плеяда голлівудських кіноакторів, серед яких Арнольд Шварценеггер, оскароносці Джаред Лето і Джордж Клуні, подруга Володимира Кличка Хайден Паннетьєрі, уродженка Києва акторка, музикант, модель Міла Йовович, голлівудська кіноакторка українського походження Вера Фарміга.

«На мою думку, митці, включені до «білого списку», повинні отримувати максимальне сприяння у їхній творчій діяльності на території України у випадку виникнення такої потреби», - зазначив віце-прем`єр-міністр - міністр культури В`ячеслав Кириленко.

Міністерство культури також закликало українську громадськість долучитися до наповнення «білого списку».

Нагадаємо, раніше громадські активісти передали до Міністерства культури перелік з 567 діячів культури - громадян різних країн з вимогою заборонити їх присутність у телерадіопросторі України через публічні антиукраїнські заяви. До цього списку включений і французький актор Жерар Депардьє, який має також російське громадянство і відомий своїми антиукраїнськими заявами.

Згодом СБУ підтвердила, що Депардьє заборонено в'їзд в Україну терміном на п'ять років.
 

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-