Україна стане енергетично незалежною за 10 років – Яценюк

Україна стане енергетично незалежною за 10 років – Яценюк

Укрінформ
Завдяки збільшенню видобутку власних енергоносіїв та енергоефективності Україна стане повністю енергетично незалежною через 10 років.

Про це заявив Прем’єр-міністр України Арсеній Яценюк під час виступу у британському аналітичному центрі з вивчення міжнародних відносин Chatham House у четвер в Лондоні, повідомляє кореспондент Укрінформу.

"Я очікую, що через 10 років Україна буде повністю енергетично незалежна. Для цього є дві причини. Перша – більший видобуток, а друга – реалізація програм енергоефективності", - наголосив він, додавши, що українська сторона потребує західні інвестиції у згадані сфері, щоб втілити плани у життя.

Яценюк навів приклад того, що Україна в середньому споживає близько 50 млрд куб. метрів газу, а Польща – 30 млрд, однак має ВВП, який у чотири рази більше ніж український.

Крім того, за його словами, залежність України від російського газу була на рівні 90-95%, однак у цьому році завдяки реверсу Україна купила понад 70% газу з країн ЄС.

"Ми подали позов проти Росії у Міжнародний арбітражний суд Стокгольма у газовій справі на суму 16 млрд доларів і ми маємо дуже високі шанси виграти цю справу", - підкреслив Яценюк.

Він визнав, що найвищий рівень корупції в Україні був саме в енергетичній сфері, зокрема, на газовому ринку, однак цю проблему також вдалося подолати.

"Нам вдалося подолати газову корупцію і прибрати посередників в українському енергетичному секторі... Тож я хочу підкреслити, що реальний успіх, якого досягла Україна, це те, що газовий сектор став повністю прозорим", - зазначив Яценюк.

Прем’єр підкреслив, що уряду вдалося взяти під контроль "Укрнафту" і планується, що новий прозоро обраний голова компанії з’явиться вже 22 липня цього року.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-