Бурштинова лихоманка: Аваков заявляє про саботаж і просить допомоги

Бурштинова лихоманка: Аваков заявляє про саботаж і просить допомоги

Укрінформ
Міністр внутрішніх справ Арсен Аваков заявив, що для боротьби з незаконним видобуванням бурштину в Житомирській, Рівненській і Волинській областях України необхідно прийняти ряд законів, що регулюють розробки.

Про це міністр написав у своєму Фейсбуці.

«Колосальна кількість людей живе на цьому промислі - від старателів до перекупників, від школярів до чиновників. У Житомирській, Рівненській, Волинській областях - це вже чи не перша галузь економіки. Тіньової економіки... При ринку продажів бурштину, що добувається, за скромними оцінками, в 500 млн доларів на рік - збори у бюджет - нуль", - відзначив міністр.

За його словами, це відбувається тому, що немає закону, що регулює видобування бурштину, а в законодавчому хаосі легше наживатися. Тому Аваков упевнений, що треба негайно прийняти пакет законів, що регулюють старательську діяльність. Досі, на думку міністра, відповідні закони не ухвалені через саботаж з боку чиновників, депутатів та інших осіб, зацікавлених в отриманні прибутку з нелегального бізнесу.

Міністр вказав, що обговорював цю проблему на вихідних з прем'єр-міністром Арсенієм Яценюком.

«Я знаю, що прем'єр на найближчий Кабмін виносить в межах своєї компетенції, пакет доручень щодо врегулювання ситуації - але це тактика і напівзаходи. Потрібне законодавче рішення!», - написав Аваков.

«Тому особисто і публічно звертаюся до голови парламенту Володимира Гройсмана, готовий бути йому помічником у цьому... Потрібен хоч спеціальний день, хоч спеціальна сесія - але треба невідкладно зібрати депутатів і сконцентрувати їх на прийняття пакету законів, що дають фундаментальні можливості для роботи (без вивертів) вертикалі виконавчої влади», - відзначив він.

Крім того, він перерахував подальші завдання, пов'язані із видобуванням бурштину.

«Легалізувавши старательську діяльність, необхідно негайно зумовити екологічні умови і обмеження щодо процесу видобування. Державні ліцензії на ділянки видобування і технагляд обов'язкові! Інакше ми отримаємо картину місячних кратерів і постапокаліптичний пейзаж на величезних територіях усередині України», - написав він.

Аваков також наполягає на необхідності державної і (чи) спеціально підконтрольної державі приватної скупки і сертифікації каменів (за прикладом золота), чіткого порядку оподаткування і імпорту бурштину з України. Також він пропонує направити частину зібраних податків на спеціальний режим охорони і контролю правоохоронців на «бурштиноносних» територіях.

«Смішно робити вигляд, що там, так само як і скрізь. Потрібна і спеціальна система, і вища вимогливість і вища зарплата», - резюмував глава МВС.

 

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-