Уряд хоче отримати право

Уряд хоче отримати право "заморожувати" зовнішні борги

Укрінформ
Кабінет Міністрів у вівторок внесе до Верховної Ради проект закону, згідно з яким уряду надається право призупиняти виплату частини зовнішніх боргів.

Про це Укрінформу повідомили в Кабміні.

"Уряд зараз іде до парламенту з тим, щоб мати можливість вести перемовини з кредиторами з правом уряду ввести мораторій на виплату зовнішніх боргів", - зазначили в КМУ.

Згідно з законопроектом уряд матиме змогу на невизначений термін зупиняти виплати з того чи іншого зовнішнього зобов'язання.

Як пояснили у Кабміні, це крок уряду для реального зменшення зовнішнього боргу України, адже дасть змогу швидше та на прийнятних умовах проводити переговори з кредиторами щодо реструктуризації боргів.

«Уряд зі свого боку зробив усе можливе, зокрема урізав бюджет та соцвиплати. Зовнішні кредитори також зробили все, що могли. Частину коштів надав МВФ та західні партнери. Тепер прийшов час й для приватних кредиторів», - пояснюють урядовці.

Водночас вони наголосили, що це не означає відмову від  зобов'язань, а поширюється виключно на виплату зовнішніх комерційних боргів згідно з затвердженим списком.

Читайте також: Яценюк просить кредиторів «усвідомити ситуацію» і реструктуризувати борги

Нагадаємо, цього року Україна має сплатити 12 млрд доларів зовнішнього боргу та 4 млрд доларів внутрішнього. Потенційно міжнародні донори можуть надати лише 8 млрд доларів.

У перспективі у найближчі чотири роки України має віддати 47 млрд доларів боргів, натомість теоретично може отримати близько 25 млрд доларів.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-