Посол України при ЄС: Саміт у Ризі може стати провальним

Посол України при ЄС: Саміт у Ризі може стати провальним

Укрінформ
Представник України при ЄС Костянтин Єлісєєв не виключає, що через позиції лідерів деяких європейських країн саміт Східного партнерства 21-22 травня у Ризі може зазнати провалу.

Про це посол заявив у вівторок журналістам у Брюсселі, повідомляє власний кореспондент Укрінформу.

«Саміт у Ризі, на міг погляд, буде моментом істини для самої політики Східного партнерства. Адже після тих потрясінь і шоків, які відбулися упродовж останнього часу, нам потрібно спільно з європейськими партнерами дати чітку відповідь, яким має бути Східне партнерство, які його перспективи, чого чекати у майбутньому. І у цьому плані ми сподіваємося, що Ризький саміт має дати відповіді на це. Або це буде боягузлива, половинчаста політика приречених країн, або це буде потужна політика стабілізації, процвітання і розвитку і Євросоюзу, і країн-партнерів», - заявив Єлісєєв.

Читайте також: Єлісєєв: Україна може відмовитися підписати "неамбітний" документ в Ризі

Натомість, за його словами, аналіз опрацьованого після тривалих переговорів проекту спільної декларації саміту поки ще не дає підстав сподіватися, що зустріч високого рівня у Ризі «стане дійсно важливим внеском у стабілізацію і процвітання країн Східного партнерства».

Читайте також: У РФ вже встигли охрестити Ризький саміт "антиросійським"

На жаль, станом на сьогодні позиції окремих країн Східного партнерства і окремих країн ЄС не є досить сприятливими у цьому. На мій погляд, якщо у найближчі, навіть не дні, а години, лідери окремих країн ЄС не звернуть увагу на важливість моменту, на важливість цього саміту, - він може стати провальним», - зазначив представник України при ЄС.

Він уточнив, що на сьогодні у кількох країнах Євросоюзу «немає великого апетиту» у поглибленні відносин з країнами Східного партнерства.

«Немає чіткого розуміння з їхнього боку, чого вони хочуть досягнути у розвитку відносин зі Східним партнерами», - зазначив посол.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-