Війна в Україні не дозволяє радісно святкувати День перемоги – Коморовський

Війна в Україні не дозволяє радісно святкувати День перемоги – Коморовський

Укрінформ
Війна в Україні не дозволяє світу забувати про найтрагічніші сторінки історії XX століття і наявність сил, які думають застарілими категоріями сфер впливу і підкорення сусідніх народів

Про це під час виступу вночі на півострові Вестерплатте у Гданську у рамках відзначення 70-річчя закінчення Другої світової війни заявив президент Польщі Броніслав Коморовський, передає власний кореспондент Укрінформу в РП.

«Війна, яка триває в Україні, не дозволяє нам забути, що в Європі ще є сили, які викликають спогади про найтрагічніші сторінки історії XX століття, які й надалі оперують логікою сфер впливу, прагнуть утримувати сусідів у васальній залежності, не поважають цивілізованих норма права і відносин між народами»,- підкреслив Коморовський.

Він наголосив, що на очах європейців черговий народ (український – ред.) задемонстрував своє прагнення приєднатися до Європи й показав прагнення жити гідно і нормально в умовах більшої свободи, і це викликало відповідь сильнішого сусіда, який силою змінив кордони.

«Це в Європі не практикувалося з 1945 року, тому складно нам сьогодні радісно святкувати факт, що 70 років тому в Європі завершилася Друга світова війна»,- підкреслив Коморовський.

Президент Польщі наголосив, що досвід останніх 70-ти років показує, що на це Європа не може погоджуватися.

Читайте також: Порошенко у Гданську зустрінеться з вісьмома президентами і генсеком ООН

«Ця анахронічна і шкідлива щодо миру позиція також і сьогодні не затримає прагнення народів самостійно вирішувати власну долю, їх не затримають нові генерації танків чи ракет, а ті, хто так думає, мають зустріти наш рішучий опір»,- констатував президент РП.

Він наголосив, що Європа і світ сьогодні мають бути солідарним і підтримувати тих, «хто хоче йти до західного світу, де сусід не боїться сусіда».

Коморовський наголосив, що місце України й інших країн Східної Європи, якщо вони цього хотітимуть і будуть готовими, - у спільній європейські родині.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-