У центрі Петербурга 1 травня звучав гімн України

У центрі Петербурга 1 травня звучав гімн України

Укрінформ
У Санкт-Петербурзі пройшов антивоєнний марш Невським проспектом, що закінчився мітингом на Конюшенній площі.

Про це повідомляє з місця подій кореспондент Укрінформу.

У Петербурзьких «політичних джунглях» 1 травня традиційний день «водного перемир'я». Дозвіл на ходу Невським проспектом дається всім політичним силам: провладним партіям, неонацистам, лівакам, але також і лібералам.

Цього року були сформовані дві демократичні колони. У першій йшли представники партій (у грудні 2016 року мають пройти вибори в місцеві Законодавчі збори): «Яблуко», РПР-Парнас, «Партія прогресу» (партія Навального) та ін. У другій колоні за прапорами і проєвропейськими гаслами коаліції «Демократичний Санкт-Петербург» зібралися найрізноманітніші сили: Республіканський союз, християнські демократи, «сепаратисти Інгерманландії» (провінція Шведського королівства, відвоювавши яку, Петро I побудував Петербург), «Солідарність», представники ЛГБТ-співтовариства, жертви валютної іпотеки...

Читайте також: Центр Москви перекрили через марш пам'яті Нємцова

На чолі колон йшли найпомітніший з демократичних петербурзьких політиків, депутат місцевих Закзборів, кореспондент «Новой газеты» Борис Вишневський, а також молодший соратник убитого Бориса Нємцова, що приїхав з Москви, Ілля Яшин. Яшин повідомив, що в кінці травня, початку червня опозиція планує провести в Москві великий марш, тематика якого зараз уточнюється і розробляється.

На ході було дуже багато української символіки – прапорів, тризубів. Однією з основних тим демократичної колони ходу була антивоєнна: «Руки геть від України», «Свободу Надії», а також вимога об'єктивного розслідування вбивства Нємцова, у тому числі вимога викликати на допит Рамзана Кадирова.

Всю дорогу колону супроводжували провокатори з прапорами Національно-визвольного руху Росії, «Новоросії». Сумнозвісний всій Росії своїми маргінальними жорстко гомофобськими поглядами і законодавчими ініціативами депутат Петербурзьких Закзборів Віталій Мілонов привів дітей до колони ЛГБТ і зажадав прибрати веселкові прапори, щоб «діти їх не бачили».

Біля виходу на Невський проспект машина звукового супроводу демократичної колони, як і рік тому, заграла гімн України, потім Гімн Росії 1990-х років (музика Глінки), потім гімн Євросоюзу.

З Невського проспекту колони різних політичних поглядів розійшлися на різні площі. Демократичній колоні була відведена Конюшенна площа. Тут відбулися два мітинги окремих демократів: «партійний» і «мозаїчний». Сюди також приходили провокатори – в камуфляжі з шевронами «ДНР» і одного з терористичних батальйонів. Але зіткнень не було, оточення поліції попереджало всі можливості таких.

Усього в демократичних колонах пройшло близько 1,5 тисяч людини. Це у кілька разів менше, ніж торік, коли протистояння в ході т.з. «Російської весни» було набагато жорсткішим.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-