З Україною може бути безвізовий режим попри війну - Туск

З Україною може бути безвізовий режим попри війну - Туск

Укрінформ
Президент Європейської Ради Дональд Туск на саміті Східного партнерства у Ризі прагне зобов’язати ЄС і Україну запровадити безвізовий режим для українських громадян "якнайскоріше, наскільки це можливо".

Про це польський політик сказав в ексклюзивному інтерв’ю Укрінформу і Першому каналу Українського суспільного телебачення.

"Я не маю сумнівів у добрій волі 28 країн-членів і усього ЄС щодо безвізового режиму. Це факт. Але тут йдеться не лише про політику, прагнення, але й про процедури, стандарти. І саме тому, ми повинні ще чекати. Деякі моменти є суто технічними, зокрема, щодо оцінки з боку Єврокомісії. І тому я не хочу спекулювати щодо будь-яких дат. На саміті у Ризі – це є моє прагнення – ми підтвердимо наші спільні наміри запровадити безвізовий режим якнайскоріше, як це можливо. Але тут найбільше важливо виконання вашого власного домашнього завдання", - зазначив Туск.

Він запевнив українців у своєму відданому ставленні до цього рішення, яке є важливим для звичайних людей.

"Сьогодні перші зроблені кроки є доволі ефективними. Зокрема, щодо початку видачі в Україні біометричних паспортів, що є складним технічним елементом. Але, як я добре знаю, необхідний більший прогрес, зокрема у реформуванні прокуратури, судової системи, правоохоронних органів. Ми обговоримо у понеділок, чого ми ще потребуємо", - зауважив політик.

Говорячи про зростаючу загрозу для ЄС від нелегальної міграції у Середземномор’ї, війну на Донбасі, він відзначив, що ці проблеми ускладнюють шлях до безвізового режиму для України.

Читайте також: Порошенко сказав, чого чекає від ризького саміту

"Але ми дійсно маємо деякі приклади, зокрема щодо Молдови, яка має сьогодні безвізовий режим. І вони також мають внутрішні проблеми, конфлікт всередині своїх кордонів навколо Придністров’я. Це означає, що, звичайно, агресія і конфлікт на Донбасі створюють труднощі у процесі до безвізового режиму, але цього можна досягти, незважаючи на ці проблеми", - переконаний президент Європейської Ради.

Перший канал Українського суспільного телебачення покаже інтерв’ю Дональда Туска о 22.10 у неділю, 26 квітня.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-