Музеї тоталітаризму будуть по всій Україні - Кириленко

Музеї тоталітаризму будуть по всій Україні - Кириленко

Укрінформ
В Україні, крім центрального музею історії тоталітаризму, будуть створені аналогічні музеї на місцях.

Про це заявив віце-прем'єр-міністр - міністр культури В'ячеслав Кириленко під час наради у четвер, передає кореспондент Укрінформу.

«Зрозуміло, що це не обмежиться одним музеєм. Буде, напевно, багато музеїв тоталітаризму в різних областях. Але концептуально треба визначитись, чи ми говоримо про музей історії чи пам'яток тоталітаризму, чи ми говоримо про музей радянської окупації. Це дуже близько, але це все-таки різні підходи», - зазначив Кириленко.

Читайте також: Кириленко хоче залучити іноземців до реформ

За його словами, експозиція має охоплювати період з 1917 по 1991 роки.

Водночас Кириленко додав, що можуть бути проблеми з розташуванням музею: «Я думаю, що у нас буде дуже складне - технологічно складне - питання щодо місця розташування... Але це повинно бути місце, яке вказує на тоталітаризм».

Кириленко відзначив, що рішення про місце розташування музею історії тоталітиризму буде ухвалене вже за кілька місяців.

«Робочу групу при Міністерстві культурі для напрацювання двох-трьох різних концепцій музею тоталітаризму - або радянської окупації, бо назва остаточно ще не погоджена, - буде створено вже цього тижня. Разом з тим ми чекаємо на підписання законів (пакету законів про декомунізацію – ред.), після того буде доручення Прем'єр-міністра, і ми будемо створювати великий міжвідомчий оргкомітет за участю громадськості щодо напрацювання ідеї створення музею... Прийняття рішення щодо місця музею залежатиме від темпів громадського обговорення і консолідованості рішення, яке буде пропонуватися. На це рішення треба чекати декілька місців", - зазначив Кириленко.

На його переконання, цей музей має стати вмістилищем найбільш значущі символів тоталітаризму - як нагадування нащадкам про неможливість повторення злочинів комуністичної епохи, з іншого боку - нести свідчення злочинів радянської окупації, комуністичного тоталітарного режиму.

«Музейники повинні затвердити концепцію експозиції. Вона повинна про щось говорити. Людина повинна виходити з музею з нестерпним болем за те, що український народ 70 років піддавався таким жахливим тортурам. І це головна ідея, головна мета цього музею - щоб це ніколи не повторилося. І саме таким шляхом пішли в Угорщині, у Чехії, в Литві, в Латвії, в Естонії, в Грузії, де за часом такий музей був створений найпізніше - 2006 року. Ми візьмемо все найкраще із концепцій цих, уже діючих музеїв, і запропонуємо середнє бачення по формі експозиції, але дух експозиції має бути виразно антитоталітарний і антиавторитарний", - підкреслив Кириленко.

Міркуючи про запропоновані під час наради місця розташування музею - як у Києві, так і поза ним, - він зазначив, що «в будь-якому випадку треба розуміти, що якийсь музей буде мати центральний характер, а  якісь - розташовані в областях».

«Не треба до Києва весь цей хлам нести. Те, що  дійсно є зримим нагадуванням про злочини комуністів, про суть і задушливу атмосферу тієї епохи, безумовно, для нащадків як нагадування має зберегтися і експонуватися в Києві, а всілякі штамповані залізобетонні конструкції можна сміливо в утиль, або на розсуд місцевих громад, які мають прийняти своє рішення", - сказав міністр.

Він також додав, що в краєзнавчих музеях по всій країні мають бути змінені експозиції з урахуванням законів декомунізації: «Тепер ми повинні демонструвати нові підходи і показувати боротьбу українців за свою незалежність, а також боротьбу народу уже після здобуття незалежності проти всіляких авторитарних режимів. Експозиції будуть переглядатися не тільки в Національному музеї історії України, а в кожному обласному музеї».

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-