Рада повернула державі контроль над Укрнафтою

Рада повернула державі контроль над Укрнафтою

Укрінформ
Народні депутати ухвалили законопроект №2273 про акціонерні товариства, яким держава отримує контроль над «Укрнафтою».

Народні депутати ухвалили закон №2273 щодо акціонерних товариств, який торкнеться, зокрема, компанії «Укрнафта».

Як передає кореспондент Укрінформу, відповідне рішення підтримали 275 нардепів.

У пояснювальній записці відзначається, що метою ухвалених змін є запровадження єдиного підходу щодо зниження кворуму для всіх акціонерних товариств, удосконалення механізму обрання та діяльності органів акціонерного товариства та забезпечення дієвого механізму виплати дивідендів акціонерним товариством.

До всіх акціонерних товариств, у тому числі «Укрнафти», пропонується вже зараз, а не з 1 січня 2016 року, запровадити зниження кворуму для ухвалення рішень, у тому числі й товариств, у статутному капіталі яких є корпоративні права держави і в якому держава є власником 50 й більше відсотків акцій товариства.

Також документом пропонується дієвий механізм виплати дивідендів акціонерним товариством шляхом надання акціонеру товариства права звертатися до нотаріуса щодо вчинення виконавчого напису нотаріусом у разі невиплати товариством дивідендів.

Читайте також: Один з головних свідків у справі Коломойського загинув в АТО. Документ

За словами народного депутата Мустафи Найєма, ухвалення цього закону безпосередньо впливає на надходження в бюджет України 1,7 млрд грн у вигляді дивідендів від «Укрнафти».

Державі належать 50%+1 акція у ПАТ «Укнафта». Однак проведення зборів акціонерів цієї компанії регулярно блокує група «Приват» Ігоря Коломойського, яка володіє більш як 40% акцій.

Відтепер акціонери зможуть зібратись, оскільки ухвалений закон передбачає зниження кворуму зборів акціонерного товариства з 60% власників акцій до 50%+1.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-