Місія ОБСЄ на Донбасі буде збільшена до тисячі спостерігачів

Місія ОБСЄ на Донбасі буде збільшена до тисячі спостерігачів

Укрінформ
Кількість спостерігачів зі складу спеціальної моніторингової місії ОБСЄ на сході України буде подвоєна і становитиме 1 тисячу осіб.

Такої домовленості досягли в Берліні представники зовнішньополітичних відомств України, Франції, Німеччини та Росії, повідомило Укрінформу дипломатичне джерело у Парижі.

"Після обговорення в міністерстві закордонних справ у Берліні було досягнуто домовленість між представниками зовнішньополітичних відомства країн "нормандської четвірки" щодо подвоєння кількості спостерігачів зі складу спеціальної моніторингової місії ОБСЄ на сході України", - зазначив дипломат, говорячи про основний підсумок берлінської зустрічі.

За його словами, нині на Донбасі перебуває 324 спостерігача із заявлених 450 фахівців.

Співрозмовник агентства також зауважив, що представники МЗС "нормандської четвірки" також обговорювали необхідність доступу спостерігачів ОБСЄ  до складських приміщень та місць, куди відводитимуться важкі озброєння.

Зокрема, дипломати констатували, що на сході України є такі райони, до яких спостерігачі ОБСЄ  не можуть потрапити через небажання бойовиків. Учасники зустрічі в Берліні також констатували, що хоча режим припинення вогню на Донбасі "в цілому дотримується" все ж він залишається "крихким", у т.ч. через низьку ефективність контролю.

Францію під час берлінської зустрічі представляв генеральний директор з політичних питань і питань безпеки МЗС Франції Ніколя де Рів'єр.

Читайте також: Місію ОБСЄ в Україні необхідно посилити - Блінкен

Дипломатичне джерело також повідомило про зміст переговорів неформальної зустрічі міністрів закордонних справ країн-членів ЄС, яка відбулася напередодні у Ризі.

Думки європейських міністрів щодо ситуації на сході України та можливого зміцнення санкцій проти Росії розділилися. Частина з них наголошувала на тому, що режим припинення вогню на Донбасі бойовиками не дотримується. Інші відстоювали протилежну думку.

Зокрема, французький міністр Лоран Фабіус зазначив, що ситуація з дотриманням режиму припинення вогню на Донбасі "значно поліпшилася" і "сторони почали відведення важких озброєнь". Говорячи про можливе зміцнення санкцій проти Росії, він висловився проти такого кроку. "Було б парадоксально зміцнювати санкції (проти Росії - ред.) у той же час коли мінські угоди дотримуються", - зазначив Фабіус.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-