Чалий: Олланд і Меркель не пропонували Порошенкові ніякого "плану Путіна"

Укрінформ
Під час переговорів Президента України Петра Порошенка з Президентом Франції Франсуа Олландом та Федеральним Канцлером Німеччини Ангелою Меркель не було жодного тиску у питанні врегулювання конфлікту на Донбасі.

Про це, заявив заступник глави Адміністрації Президента Валерій Чалий.

"Насправді, не повинен визначати майбутнє України хтось ззовні. Ніякого тиску з боку європейців на нас не було. Такі побоювання були, але не у нас. Це обговорювалось експертами", - сказав він в ефірі телеканалу "Інтер".

За словами заступника глави АП, навпаки, учасники переговорів напрацьовували єдину позицію щодо врегулювання ситуації на основі Мінських домовленостей, конкретні кроки виходу на результат, припинення вогню, виводу важкої артилерії та політичне рішення. "Вчорашня зустріч засвідчила, що ми можемо зараз чітко говорити з нашими партнерами про єдину позицію. Власне, з цією позицією трьох вони і поїхали до Москви зараз до четвертої сторони Нормандського формату", - констатував посадовець.

Валерій Чалий заявив, про те, що під час вчорашніх переговорів Петра Порошенка з Ангелою Меркель та Франсуа Олландом не обговорювалися питання федералізації України. Не обговорювалося і ніяких планів та пропозицій президента сусідньої країни.

Читайте також: Путін запропонував Меркель і Олланду придністровський варіант для України - ЗМІ

"Ніякого обговорення федералізації і того, що зараз у закордонній пресі прозвучало, немає. Метою було узгодити позиції напередодні візиту Меркель і Олланда до Москви, - сказав він і додав: - Ніякого документа, так званого "плану Путіна", для обговорення вони не привозили".

Заступник глави АП підкреслив, що основна вимога перемовин останніх днів - виконання Москвою зобов'язань, які вона взяла на себе у вересні 2014 року.

"Мова не йде про якийсь новий етап компромісів. Йдеться про виконання вже досягнутих домовленостей, де є підпис РФ і є підпис європейців та гарантії, які дають можливість для врегулювання. Все на столі, треба тільки вийти на рішення", - сказав він.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-