Порошенко підписав указ про мобілізацію

Порошенко підписав указ про мобілізацію

Укрінформ
Президент України Петро Порошенко підписав указ про три черги часткової мобілізації.

Документ було підписано під час зустрічі Глави держави з головами обласних держадміністрацій, передає кореспондент Укрінформу.

"Виклики, які стоять перед нами, не залишають жодного сумніву, що завданням із завдань є зміцнення обороноздатності держави. Зупинитися я хочу лише на одному аспекті - ті події, які відбулися вчора (трагедія у Волновасі - ред.), лише підтверджують необхідність прийняття цього рішення. І я підписую указ про проведення у 2015 році трьох черг часткової мобілізації", - сказав він.

За словами Порошенка, почесне право обороняти державу має бути рівномірно розподілено між усіма областями, пропорційно до кількості військовозобов'язаних, оскільки при проведенні попередніх хвиль були своєрідні "перекоси". Тому Президент дав доручення міністру оборони простежити за дотриманням пропорцій у цьому питанні.

"Я звертаю вашу увагу на дотримання соціальної справедливості: захищати Батьківщину є не лише справа робітників і селян. Не відмовляйте у цій можливості і представникам місцевої політичної еліти. Тож прошу пана міністра довести цю мою позицію до воєнкомів", - резюмував Порошенко.

Нагадаємо, під час четвертої хвилі загальна кількість мобілізованих сягне близько 50 тисяч осіб. При цьому, як заявляв перший заступник начальника Головного управління оборонного та мобілізаційного планування Генштабу ЗСУ Володимир Талалай, мобілізовані не можуть відмовитися від виконання обов'язків у зоні проведення АТО.

"На сьогоднішній день застосування Збройних Сил України в умовах проведення антитерористичної операції у складі сил АТО регламентовано законом України про боротьбу з тероризмом, у який протягом минулого року було внесено відповідні зміни. Тому ми можемо стверджувати, що застосування Збройних Сил України, частин підрозділів чи окремих військовослужбовців в АТО відповідає чинному законодавству. Тому відмовитися від виконання обов'язків в АТО, мотивуючи тим, що це не передбачено законодавством, не можна", - наголосив він напередодні на прес-конференції.

Талалай нагадав, що за ухилення від виконання військового обов'язку передбачена кримінальна відповідальність.

Читайте також: В Радбезі розповіли, як готуватимуть мобілізованих

За словами речника Міністерства оборони України Вікторії Кушнір, громадяни, призвані на військову службу у рамках мобілізації в особливий період, направлятимуться для виконання завдань лише після 50-денної підготовки та бойового злагодження у складі підрозділів.

Нагадаємо, протягом трьох хвиль мобілізації, які відбудуться у 2015 році, планується мобілізувати 200 тисяч українців. Перший етап має початися 20 січня і триватиме 90 днів - до квітня. Другий – орієнтовно з квітня і триватиме 60 днів, а третій етап почнеться з червня і також продовжиться упродовж 60 днів.

Указ Президента України про мобілізацію набуває сили після затвердження Верховною Радою.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-