Для обміну полонених «всіх на всіх» достатньо доби - Рубан

Для обміну полонених «всіх на всіх» достатньо доби - Рубан

Укрінформ
Аби виконати мінські домовленості щодо обміну полонених за принципом «усіх на всіх» не варто чекати Різдва чи то католицького - 25 грудня, чи православного – 7 січня. Для цього достатньо буде однієї доби.

Таку думку висловив у програмі «Подробиці тижня» на телеканалі «Інтер» керівник Центру обміну полоненими Володимир Рубан.

«Це реально провести за добу. На сьогодні є організації, які можуть це провести, обміняти і до 25 числа чи 25 числа, 200 або 400 осіб відпустити на волю. Це реально», - сказав Володимир Рубан.

За його словами, прив'язка звільнення полонених до якихось дат є «пострадянським синдром». «Полонені тут абсолютно ні при чому, але цю болючу тему дуже вигідно використовувати під час переговорів. 5-ий пункт мінських домовленостей дозволяє нам у будь-який момент всіх на всіх поміняти», - запевнив Рубан.

Читайте також: У полоні залишаються 185 військових, майже 300 зникли безвісти - ЗСУ

Як він уточнив, за офіційними даними йдеться про обмін 223 полонених, які знаходяться в місцях ув'язнення на території, що контролюється українською владою, та 152, ув'язнених терористами та сепаратистами. Хоча існують й інші дані.

«Затриманих з української сторони, які знаходяться тут, в умовах тимчасової ізоляції, - до 400 чоловік. Із того боку у нас разом полонених, по яких є хоч якась надія, - 635, плюс мінус, цифри коливаються», - констатував керівник Центру обміну полоненими.

У свою чергу переговорник Центру сприяння звільненню заручників при СБУ Юрій Тандит, який також взяв участь у телепрограмі, запевнив, що принцип обміну “всіх на всіх” не означатиме звільнення від відповідальності осіб, які вчинили важкі злочини.

“Справа військових - захищати Батьківщину. Наша справа - проводити переговори, ми ризикуємо життям, коли туди заходимо, і забирати наших хлопців. Ми убивць не віддаємо”, - резюмував він.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-