Парламентська асамблея НАТО назвала Росію причиною конфлікту і кризи на Донбасі

Парламентська асамблея НАТО назвала Росію причиною конфлікту і кризи на Донбасі

Укрінформ
Втручання Росії є головною причиною того, що на сході і півдні України триває збройний конфлікт і гуманітарна криза.

Про це йдеться в ухваленій у понеділок у Гаазі резолюції 60-ї щорічної сесії Парламентської асамблеї НАТО про підтримку суверенітету і демократії України. Спеціальним доповідачем був депутат Сейму Польщі Вітольд Ващиковський, повідомляє власний кореспондент Укрінформу.

«Пряме, а також приховане втручання Росії, включаючи перекидання військ в уніформі без розпізнавальних знаків на територію України, є головною причиною продовження збройного конфлікту і гуманітарної кризи на півдні і сході України», - заявили парламентарії країн НАТО.

Вони закликають Російську Федерацію припинити спроби із дестабілізації України, публічно закликати проросійських сепаратистів скласти зброю, розпочати переговори з керівництвом України щодо політичного врегулювання кризи та повернути Крим до української юрисдикції, припинити пропагандистську кампанію, що підживлює антизахідні і шовіністичні настрої серед росіян.

Парламентарії закликали свої уряди продовжувати санкції, доки Росія не покаже свою волю дотримуватися міжнародного права і норм, скасує незаконні і нелегальні територіальні придбання та поводитиметься як відповідальний і нейтральний учасник у просуванні мирного врегулювання конфлікту.

У документі Асамблея наголошує на моральних зобов'язаннях євроатлантичної спільноти з підтримки України у боротьбі за територіальну цілісність і суверенітет, а також обраний шлях до більшої євроатлантичної інтеграції, підкреслюючи, що третя сторона не має права вето на цей процес.

асамблея висловлює найсуворіше засудження нелегальної окупації й анексії Криму Росією, вторгнення на українську суверенну територію на порушення Будапештського меморандуму 1994 року, Гельсінського заключного акту, Хартії ООН, Основоположного акту НАТО-РФ, а також інших положень міжнародного права.

Водночас висловлюються занепокоєння щодо крихкого статусу режиму припинення вогню, продовження нестабільності на півдні і сході України, погіршення ситуації з правами людини щодо кримських татар та інших меншин під російською окупацією.

Асамблея визнає вагомий внесок, що зробила Україна як партнер НАТО, включаючи участь в операціях під керівництвом НАТО та участь у силах швидкого реагування.

Парламентарії вкотре підтвердили узяте у 2008 році на Бухарестському саміті НАТО зобов'язання щодо того, що Україна і Грузія набудуть членства у НАТО, якщо вони цього забажають і виконають критерії.

Асамблея закликає уряди і парламенти Північноатлантичного Альянсу забезпечити і швидко імплементувати зобов'язання, узяті на підтримку України, та опрацювати додаткові політичні, фінансові, економічні, матеріально-технічні заходи для допомоги Україні в її зусиллях із захисту територіальної цілісності та розбудові сильної, відповідальної і демократичної держави, що гарантує права людини і верховенство права; надати підтримку дипломатичним зусиллям для мирного врегулювання збройного конфлікту, який підтримує Росія, та запобігти утворенню нового «замороженого конфлікту». Необхідно також чітко і однозначно заявити, що анексія Криму ніколи не буде визнаною; імплементувати заходи, визначені для підвищення оборонної спроможності Альянсу на східних кордонах; продемонструвати солідарність та посилити підтримку союзникам, які найбільше уражені контрзаходами Росії у відповідь на санкції; протидіяти кампанії Росії із дезінформації; заохочувати більшу незалежність від російського газу і нафти в Європі; тримати двері відкритими для подальшого розширення Альянсу.

ПА НАТО закликає уряд і парламент України продовжувати демократичні реформи, включаючи розбудову політичної системи із широким залученням зацікавлених сторін, що базується на дотриманні верховенства права, забезпеченні прав меншин та прав людини; рішуче і без винятків продемонструвати конкретні дії щодо подолання вже сьогодні корупції, соціальної залежності між різними верстами населення та олігархічного впливу.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-