Ромпей каже, що Євросоюзу буде нелегко викупити обіцяні Росії

Ромпей каже, що Євросоюзу буде нелегко викупити обіцяні Росії "Містралі"

Укрінформ
Глава Європейської ради Герман ван Ромпей позитивно оцінив пропозицію євродепутатів щодо придбання для потреб Євросоюзу "Містралів", які Франція збиралася продати Росії, але наголосив на складнощах її реалізації.

Про це йдеться у листах ван Ромпея та президента Франції Франсуа Олланда у відповідь на лист 37-ми членів комітету у закордонних справах Європарламенту щодо придбання згаданих "Містралів" для потреб ЄС, копії яких має Укрінформ.

"Я вважаю ваші пропозиції дуже цінними, хоча їхньої реалізації досягти буде нелегко через деякі суттєві обмеження, зокрема положення Угоди про Європейський Союз (TEU), які стосуються сфери загальної політики безпеки і оборони (CSDP)", - зазначив Ромпей.

На його думку, існують серйозні юридичні та фінансові перешкоди на шляху закупівлі Євросоюзом військової техніки. За словами глави Європейської ради, у TEU дійсно йдеться, що CSDP включає прогресивне формування загальної оборонної політики Євросоюзу, що призведе до спільної оборони, коли Європейська Рада, діючи одноголосно, ухвалить відповідне рішення.

"Проте угода також передбачає, що експлуатаційні витрати, які випливають з реалізації CSDP, не можуть бути здійснені з бюджету Євросоюзу у випадку, коли вони виникають у ході проведення військових або оборонних операцій", - зазначив Ромпей.

Читайте також: Франція відповіла на ультиматум Росії: "Містралів" не буде

Зі свого боку, Франсуа Олланд вкотре повторив, що поставка першого корабля Росії можлива за умови припинення вогню на сході України та наближення до реалізації процесу надійного політичного врегулювання. "Відтак остаточне рішення буде засновано на аналізі ситуації на місці (на Донбасі - ред.) та дотриманні умов, на які я вказав", - зазначив французький президент.

Як повідомляв Укрінформ, 37 членів комітету у закордонних справах Європарламенту у вересні звернулися до лідерів Франції та ЄС з пропозицією придбати "Містралі" для потреб Євросоюзу. Підписанти листа переконані, що позитивне рішення було б не лише потужним сигналом для Росії, а й забезпечило б реальними активами місії та операції Євросоюзу на морі. На думку депутатів Європарламенту, "Містралі" могли бути використані для виконання місій з евакуації і порятунку громадян, кризового реагування та забезпечення гуманітарних місій, у томі числі в низькотемпературних погодних умовах.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-