ГПУ знайшла першопричину трагедії під Іловайськом

ГПУ знайшла першопричину трагедії під Іловайськом

Укрінформ
5-й батальйон територіальної оборони "Прикарпаття" скоїв злочин, бо став першопричиною серії подій, які спричинили трагедію під Іловайськом.

Про це на брифінгу в Укрінформі у вівторок заявив заступник генпрокурора - головний військовий прокурор Анатолій Матіос.

"Вони (батальйон "Прикарпаття. - Ред.) вчинили злочин, бо стали першопричиною масового ефекту доміно у зоні Іловайська ", - сказав Матіос, додавши, що вони стояли під Амвросієвкою.

Головний військовий прокурор зазначив, що батальйон "Прикарпаття" з 326 військовослужбовців прибув до місця несення служби у травні. "Служили-служили і зробили те, що зробили, - залишили місце несення служби, оголили фланг і поїхали через всю Україну зі штатною зброєю на шкільних автобусах", - нагадав Матіос.

Читайте також: У Авакова теж не називають кількість загиблих в Іловайську

Він зауважив, що 5-й батальйон територіальної оборони тричі не виконав наказ командування.

Зокрема, констатував Матіос, після першого обстрілу, до якого бійці батальйону не були готові, бо не сподівалися, що по них стрілятимуть з Росії за 40 км, "просто знялися й пішли". Ординарець командувача сектору наздогнав їх і дав письмовий наказ зупинитися або почати виконувати хоча б комендантські функції на цій межі. Однак бійці пішли далі. Так само їх зупиняли їх і віддавали наказ у Дніпропетровську, однак бійці батальйону його теж не виконали, зазначив він. 

"Сідаємо на гелікоптер - командувач Сухопутних військ, я, мій перший заступник - летимо у Кіровоград, Знам'янку. Посадили в полі вертоліт, ідемо до них. Вони перекрили дорогу - мені соромно це говорити, квантунська армія: дехто п'яний, босі, озброєні до зубів, з бойовим комплектом гранат на поясі, направили РПГ на вертоліт, і старший лейтенант Прочук, якому ми оголосили підозру, віддав команду стріляти", - розповів головний військовий прокурор. 

За словами Матіоса, командувач Сухопутних військ наказав тоді батальйону "Прикарпаття" прибути до найближчої військової частини, здати зброю, пройти медичне обстеження, помитися,  переодягнутися. отримати квитки на потяг і централізовано відбути додому. Однак вони й тут вчинили по-своєму і поїхали додому колоною з шкільних автобусів з вибитими шибками, 17 "Уралів" і семи "віджатих" автомобілів без номерних знаків або із знаками Донецької області, зазначив головний військовий прокурор.

Читайте також: Порошенка знову просять допомогти з допитом Гелетея і Муженка

"Можливо, я занадто емоційно говорю. Але органи місцевого самоврядування Івано-Франківської області роблять з них героїв. Я не хочу сказати. що там всі є дезертирами, завжди є поводир і завжди є ті, що йде за поводирем", - зауважив він.

Матіос констатував, що батальйон мав "великі проблеми" ще під час формування івано-франківським військом комісаром. Обурення військового прокурора, зокрема, викликав той факт, що для транспортування бійців батальйону військовий комісар використав шкільні автобуси. Окрім того, на переконання Матіоса,  при визначенні командира батальйону  івано-франківський військовий комісар повинен був "встигнути зрозуміти, що ця людина любить алкоголь" і не може командувати такою кількістю людей.   

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-