Меркель: Росія нехтує основними принципами світового співіснування

Меркель: Росія нехтує основними принципами світового співіснування

Укрінформ
Порушенням територіальної цілісності України Росія показує, що нехтує грунтовними принципами мирного співіснування у світі.

На цьому наголосила канцлер Німеччини Ангела Меркель, виступаючи у п’ятницю в Ганновері з промовою з нагоди 24-ї річниці німецької єдності, передає власний кореспондент Укрінформу в ФРН.

«25 років після падіння Берлінського муру, 100 років після початку Першої та 75 років - Другої світових воєн ми є свідками того, як у самій Європі відкрито зневажаються міжнародне право та принцип територіальної цілісності – грунтовні принципи мирного співіснування, і йде повернення до старого мислення, коли сусідні держави розглядалися не як партнери, а як сфери впливу – саме так нині почувається Україна», - наголосила вона.

За її словами, такі країни, як Україна, Молдова чи Грузія, що поділяють європейські цінності, потребують підтримки Європи на їх шляху до вільного державного самовизначення. Такі країни, підкреслила канцлер, мають самі вирішувати своє майбутнє, а порушення цього грунтовного міжнародного принципу потребує «чіткої спільної відповіді».

«Санкції всіх 28 країн-членів ЄС відносно Росії є такою чіткою відповіддю. Вони ухвалюються, коли їх вже не уникнути, але вони не є самоціллю», - зауважила політик. Вона нагадала про необхідність «тримати відкритими канали для діалогу», як це було і навіть за часів Холодної війни.

«З одного боку, політикою жорсткості, з іншого – політикою діалогу ми і сьогодні зобов’язані протиставити силу права правоті сильнішого, особливо коли йдеться про конфлікти у безпосередньому сусідстві з ЄС», - додала Меркель.

Читайте також: Меркель хоче, щоб після виборів Київ почав реформи

Як повідомлялося, Німеччина відзначає у п’ятницю 24-у річницю возз’єднання земель колишньої НДР з ФРН. Центральні святкування проходять цього року у Ганновері – столиці федеральної землі Нижня Саксонія, яка головує нині у представництві земель (бундесраті).

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-