Президент зможе розігнати Раду вже за два тижні - Магера

Президент зможе розігнати Раду вже за два тижні - Магера

Укрінформ
Відповідно до чинного законодавства, Президент зможе прийняти рішення щодо проведення дострокових виборів до Верховної Ради не раніше 27 серпня.

Таке переконання в інтерв'ю для Укрінформу висловив заступник голови ЦВК Андрій Магера.

"У Президента з'являється підстава для прийняття подібних указів не раніше 27 серпня. Але для того, щоб видати подібний Указ, Президент зобов'язаний, згідно із Законом  і Конституцією, провести консультації з головою Верховної Ради, його заступниками й керівниками парламентських фракцій. Лише за наслідками консультацій, незалежно від їх результатів, Президент має право видати указ про призначення позачергових виборів", - зазначив він.

Свою позицію Магера аргументував тим, що, оскільки про розпуск коаліції було оголошено 24 липня, останнім днем місячного строку, коли б парламент ще міг утворити коаліцію, могло б бути 24 серпня. Але цей день є святковим, 25 серпня буде також неробочим.

За словами представника ЦВК, існує тлумачення Конституційного суду щодо конституційних термінів. Відповідно до роз'яснення, у випадку, коли останній день конституційного строку припадає на святковий або неробочий день, то останнім днем такого строку слід вважати наступний робочий день, який буде за ним.

"Відтак, останнім днем, коли коаліція  могла б бути утворена, є 26 серпня", - зауважив Магера.

Читайте також: Депутати змінюють виборчий закон потайки - громадські організації

Разом з цим він підкреслив, що визначеного терміну, протягом якого Президент мав би завершити консультації з представниками Парламенту щодо проведення дострокових виборів, не існує, тож не обов'язково відповідний Указ може з'явитися 27 серпня. 

"Президент це може зробити як у перший день, так і на десятий день, так і на п'ятнадцятий. Важливим є інше - він не може видати відповідний указ без проведення таких консультацій. Всі чомусь розуміють так, що Президент має видати Указ буквально у перший день після певного факту. Ні, він може видати Указ у будь-який день. Головне, щоб цей строк, коли не утворена коаліція, не переривався", - наголосив заступник голови ЦВК.

Повний текст інтерв'ю чекайте згодом. 

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-