У Франції зростає рух проти продажу Росії «Містралів»

Укрінформ
Французькі активісти запрошують провести серпневу відпустку в акції протесту поряд з «Містралями» та його майбутнім російським екіпажем, що розмістився на навчальному кораблі «Смольний» на заході Франції.

Про це власному кореспонденту Укрінформу повідомив один із організаторів акції Бернар Грюа.

«Ідея (акції) полягає в тому, щоб мати постійний упродовж усього серпня цивільний протест напроти місця швартування навчального російського корабля «Смольний» у місті Сен-Назер, де нині у Франції тимчасово проживають більше 400 моряків Путіна», - зазначив він.

За його словами, організатори акції запрошують усіх охочих на відпочинок на західне узбережжя Франції упродовж тижня, при цьому щодня активісти мають 4 години брати участь в протесті. Французькі активісти вже створили невелику структуру, орендували кемпінг та кілька котеджів у містах Сен-Назер, Порніше, Сен-Марк і Сен-Маргарет.

«Усі бажаючі, після так званої вахти біля «Смольного» отримають можливість відвідувати пляжі, зайнятися вітрильним спортом, скуштувати страви української кухні, взяти майстер-класи з українських танців, обмінятися досягненнями культури, географії, історії, мистецтва фотографії», - сказав Берна Грюа.

«Ми маємо намір не лише позначити нашою присутністю протест окупаційним морякам Путіна на французькій землі і вимогу місцевій владі скасувати постачання кораблів-вбивць Росії, а й роз'яснювати людям ситуацію в Україні та деталі контракту по «Містралям», - додав французький активіст.

За його словами, один раз на тиждень упродовж серпня, активісти мають намір розширювати акцію і таким чином чинити тиск на російських моряків, місцевих представників ультраправої партії Національний фронт із широким залученням французької та іноземної преси.

«Наприкінці серпня ми проведемо спеціальну анімаційну акцію у затоці Пеное (Penhoet) за участю вітрильного човна з прапорами і популярним у світі надписом «Путін х*йло ла, ла, ла», - зазначив він. За словами активіста, він уже отримав від місцевої влади усі дозволи на проведення акції.

Бернар Грюа також зазначив, що у Франції зростає підтримка руху проти продажу РФ французьких «Містралів». Він досить критично оцінив учорашню заяву президента Франції Франсуа Олланда щодо намірів поставити кораблі Росії. «Олланд досі не зрозумів, що він коїть, і в той час, коли він збирається у літню відпустку, інші віддають свої життя в Донбасі заради миру», - сказав він.

За його словами, активісти висувають вимоги до французького президента: негайно розірвати договір на постачання «Містралів», депортувати з Франції російських моряків, покласти край практиці використання права президента на подібні зовнішньополітичні рішення, від яких залежать життя людей, відправити у відставку міністра закордонних справ.

Як повідомляв Укрінформ, у червні до Сен-Назера прибув навчальний корабель «Смольний» з 400 моряками, які складуть екіпаж «Містраля». Російські моряки проходять навчання з керування кораблем та його системами.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-