Держдеп США прямо звинуватив Росію в підтримці бойовиків

Держдеп США прямо звинуватив Росію в підтримці бойовиків

Укрінформ
Державний департамент США оприлюднив документ, у якому навів факти, як Росія підтримує сепаратистів в Донецькій та Луганській областях попри зусилля України встановити єдність, стабільність та мир.

Про це повідомляє власний кореспондент Укрінформу.

"Росія заявляє, що прагне миру, але її дії не відповідають цій риториці. Ми не маємо доказів того, що РФ перестала підтримувати сепаратистів. Насправді, за нашими оцінками, вона продовжує поставляти їм важке озброєння, іншу військову техніку та фінанси, а також, як і раніше, дозволяє бойовикам вільно в'їжджати в Україну", - наголошується в оприлюдненому документі.

При цьому в Вашингтоні підкреслюють: Москва заперечує все це так само, як заперечувала колись введення військ у Крим.

"Росія відмовилася закликати сепаратистів скласти зброю та продовжує зосереджувати свої війська вздовж кордону з Україною. Багато самопроголошених "лідерів" сепаратистів є вихідцями з РФ та мають зв'язки з російським урядом. Це все малює виразну картину продовження політики Росії щодо дестабілізації ситуації в Східній Україні", - акцентували в Держдепі.

Як зазначається в документі, Сполучені Штати мають за мету "підтримувати демократичну Україну - стабільну, єдину, захищену в політичному та економічному плані та в змозі визначати власне майбутнє". Тому Вашингтон виступає за постійний діалог між главами МЗС України, Німеччини, Франції й Росії щодо роботи на напрямі остаточного припинення вогню всіма сторонами, що послужило б встановленню стійкого миру.

"Проте, слід підкреслити, наша кінцева мета полягає не просто в тимчасовому припиненні насильства. Ми хочемо, щоб Росія зупинила дестабілізацію України та окупацію Криму – частину території України, що дозволить народу України об'єднатися та зробити власне рішення про майбутнє своєї країни шляхом демократичного політичного процесу", - йдеться в заяві Держдепартаменту.

У документі також наводиться хронологія зусиль українського уряду щодо встановлення порядку та відновлення інфраструктури у звільнених від сепаратистів регіонах, а також задокументовані факти причетності Росії до дестабілізації обстановки на Сході України.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-