Рімейк про

Рімейк про "вихід із СНД" - чергова інформаційна атака російських ЗМІ

Укрінформ
Російські ЗМІ, схоже, почали чергову інформаційну атаку на Україну, цього разу - під приводом виходу України з СНД

Російські ЗМІ, схоже, почали чергову інформаційну атаку на Україну, цього разу - під приводом виходу України з СНД. При цьому, скоріш за все, російських пропагандистів не цікавить офіційна позиція України щодо членства в СНД (якого, формально, ніколи не було) або щодо співпраці з країнами, які входять до цього міждержавного утворення. Інакше б вони звернулися за коментарями в Міністерство закордонних справ України, але не зробили цього.

Загальний рефрен публікацій, заголовками яких зарясніли російські інтернет-видання, зводиться до простої тези: Україна виходить з СНД та рухається на Захід до своїх «гарантів». Теза просто вражає "глибиною філософського узагальнення",  та купилися на неї навіть деякі українські ЗМІ. Укрінформ не став би звертати уваги на цю інформаційну провокацію, якщо б для її здійснення не була використана інформація самого Укрінформу.

Інтернет-видання "Lenta.ru" розмістило у ніч на вівторок інформацію під заголовком "Украина решила выйти из СНГ".

При цьому сайт посилається на публікацію в Укрінформі від (увага!) нібито 26 травня, в якій розповідається про заяву секретаря Ради національної безпеки і оборони Андрія Парубія про припинення головування України в СНД та вихід з цієї організації. Ця інформація, схоже, стала складовою інформаційної хвилі, яка почала розповсюджуватися неймовірними темпами в російському медіа просторі та у вельми специфічному сегменті українського інтернету.

Інакше, ніж спробу маніпулювати інформацією та свідомістю читачів, це назвати не можна. Адже не кожен з чисельної аудиторії "Lenta.ru" спробує перейти за гіперпосиланням на оригінал публікації. А якщо він зробить це, то прочитає повідомлення Укрінформу від... 19 березня, тобто більш як два місяці тому! Тож російські видання навмисно видали нашу інформацію двомісячної давнини за свіжу! Який творчий задум стоїть за такими діями - знають, напевно, тільки автори такого задуму. Наш обов'язок - припинити цю  хвилю від початку.

Коментар, про який згадують російські видання, був оприлюднений на сайті Укрінформу 19 березня.

Після того пройшло багато часу й відбулося багато подій, не остання з яких - вибори Президента України, який, серед іншого, відповідає й за зовнішньополітичний курс країни.

Ми не можемо запідозрити колег з видання "Lenta.ru", як і багатьох інших російських видань, які розповсюдили цю підробку, у непрофесійності. Але це слаба втіха. Оскільки, якщо застаріла інформація була актуалізована не внаслідок помилки, а свідомо - значить, йдеться про чергову інформаційну провокацію.

Укрінформ закликає всіх українських колег уважно ставитися до інформації, яка з'являється на російських сайтах. Надто часто така інформація, особливо така, що містить «сенсації» щодо подій в Україні, виявляється відвертою та нахабною неправдою.  

На підтвердження надаємо скрін-шот повідомлення на сайті Укрінформу та "Lenta.ru", Росбалт, "Kavkaz.ge", Московский комсомолец.

 

 

 

 

 

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-