МЗС непокоїть заява Орбана

МЗС непокоїть заява Орбана

Укрінформ
Міністерство закордонних справ України сприймає із занепокоєнням висловлювання глави уряду Угорщини Віктора Орбана про автономію та подвійне громадянство для угорців на Закарпатті.

Про це заявив на брифінгу директор департаменту інформаційної політики МЗС Євген Перебийніс, передає кореспондент Укрінформу.

«На тлі сучасної складної ситуації у східних і південних областях України, які провокуються Російською Федерацією та спрямовані на відторгнення від України нових територій, висловлювання глави угорського уряду про автономію та подвійне громадянство для угорців, що суперечить чинному українському законодавству, сприймається нами із занепокоєнням, як такі, що не сприяють деескалації та стабілізації ситуації в нашій країні», - сказав він.

Українська сторона закликала своїх угорських партнерів до зважених підходів у таких чутливих питаннях як етнонаціональна політика.

Перебийніс зазначив, що висловлена Орбаном позиція стосовно угорців, які проживають за межами Угорщини, в тому числі в Україні, не є новою: «Всеохоплююча підтримка Будапештом закордонних угорців є одним із головних напрямів національної політики Угорської держави та одним із ключових факторів у побудові взаємовідносин з навколишніми країнами. Слід також пригадати, що за певні аспекти цієї політики Угорщина свого часу зазнала серйозної критики з боку своїх партнерів в ЄС».

Водночас представник МЗС позитивно відзначив заяву зовнішньополітичного відомства Угорщини від 28 березня цього року, в якій були засуджені провокаційні заяви партії Йоббік на цю ж тему.

Як повідомляв Укрінформ, прем'єр Угорщини Віктор Орбан під час свого виступу з нагоди складання присяги у парламенті заявив, що угорці Карпатського регіону заслуговують на подвійне громадянство і автономію. На його думку, актуальність таких кроків підтверджує становище 200-тисячної угорської громади в українському Закарпатті.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-