У київському центрі «Лісова поляна» навчатимуть фахівців реабілітаційних команд

У київському центрі «Лісова поляна» навчатимуть фахівців реабілітаційних команд

Фото
Укрінформ
У реабілітаційному центрі «Лісова поляна» у Києві створять сьомий «Центр досконалості», де фахівці мультидисциплінарних реабілітаційних команд зможуть пройти навчання.

Відповідний меморандум у четвер підписали міністр охорони здоровʼя Віктор Ляшко та очільниця ДЗ «Центр психічного здоровʼя та реабілітації "Лісова поляна"» Ксенія Возніцина, передає кореспондент Укрінформу.

Відкриття центру досконалості в ДЗ “Центр психічного здоровʼя та реабілітації ветеранів “Лiсова Поляна” МОЗ України” / Фото: Євген Котенко, Укрінформ

«Ми створюємо вже сьомий "Центр досконалості", шість було створено на початку року. Ми хочемо вибудувати в Україні найкращу систему реабілітації в Європі. За основу був взятий досвід Ізраїлю. У нас був акцент у першу чергу на фізичну реабілітацію із компонентом, який працює із ментальним здоровʼям. Сьогодні ми підписали сьомий меморандум і визначили черговий "Центр досконалості", який буде працювати вже з акцентом на ментальне здоровʼя. Для нас "Лісова поляна" - це передовий флагман із впровадження передових підходів по психологічній реабілітації і для лікування певних проблем з ментальним здоровʼям», – розповів під час підписання меморандуму Ляшко.

Він додав, що центр реабілітації «Лісова поляна» буде розширений: на початку березня МОЗ затвердив наказ про передачу «Лісовій поляні» санаторію ім. Чкалова в Одесі. Наразі, за його словами, розробляється проєктна документація, щоб зробити простір у санаторії безбарʼєрним та зручним як для пацієнтів, так і для працівників. Також поступово проводитиметься ремонт та створення безбарʼєрного простору в приміщеннях самого центру «Лісова поляна», розташованих у Києві.

Читайте також: Зеленський виступає за розширення мережі відділень для реабілітації бійців в обласних лікарнях

Як додав міністр, зараз реабілітаційні відділення, які переважно фокусуються на фізичній реабілітації, працюють на базі кластерних і надкластерних лікарень, загалом для системи реабілітації необхідно створити 5 700 ліжок.

Як зазначила під час підписання меморандуму очільниця ДЗ «Лісова поляна» Ксенія Возніцина, центр надає допомогу військовим, починаючи з 2014 року, і обʼєднує під своїм дахом як фахівців різних напрямків, фізичних терапевтів, так і психіатрів, психотерапевтів, психологів. За словами Возніциної, спеціалізацією центру є лікування наслідків легких черепно-мозкових травм, які ще називають контузією.

«Ми займаємося в цілому ментальним здоровʼям, і три великі складові нашої роботи – психічний розлад, який виникає внаслідок травми, наслідки легкої черепно-мозкової травми і робота з людьми, які пережили полон і тортури. Коли ми відкривали центр, нашою метою було не просто лікувати людей і давати правильні підходи в лікуванні та реабілітації, а й навчати велику кількість колег», - розповіла Возніцина.

Читайте також: У Білогородці обговорили перспективи зведення реабілітаційно-спортивного комплексу

Як повідомлялося, у січні цього року Міністерство охорони здоров’я підписало меморандуми з шістьма медзакладами, в яких функціонують реабілітаційні відділення, що демонструють кращі результати та застосовують найкращі практики. Вони стали «Центрами досконалості» з впровадження нових доказових методів надання реабілітаційної допомоги, тут здійснюється підготовка фахівців мультидисциплінарних реабілітаційних команд з усієї країни.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-