Гостра реакція на стрес: психологи розповіли про базову першу допомогу

Гостра реакція на стрес: психологи розповіли про базову першу допомогу

Інфографіка
Укрінформ
Фахівці нагадали про необхідність базових знань першої психологічної допомоги людині у стані гострої реакції на стрес.

Як передає Укрінформ, про це йдеться на сторінці Всеукраїнської програми ментального здоров'я “Ти як?” у Фейсбуці.

“Щойно стає відомо про постраждалих через ворожі обстріли, на допомогу поспішають рятувальники, медики, а також психологи, готові надати допомогу тим, хто зазнав гострої реакції на стрес”, - ідеться у повідомленні.

“Для допомоги постраждалому слід кликати спеціаліста, проте якщо саме в цю мить психолога поруч немає, а людина впадає в ступор, плаче, тремтить чи втрачає самоконтроль — знадобляться базові знання першої психологічної допомоги”, - наголосили фахівці.

Певні прояви гострої реакції на стрес потребують чітких дій. 

Гостра реакція на стрес може проявлятися у вигляді ступору, безпорадності, рухового збудження, агресії, нервового тремтіння, плачу або істерики.

Читайте також: Українці під час повномасштабної війни стали вживати більше алкоголю - лікар

Якщо людина у ступорі, необхідно зігнути їй пальці обох рук, притиснути їх до основи долоні, великі пальці мають бути назовні. Кінчиками своїх великого і вказівного пальців масажувати людині точки, розташовані над очима посередині між лінією росту волосся і бровами. 

Людина у ступорі може чути і бачити, тому тихо і чітко слід промовляти їй на вухо те, що може викликати сильні емоції. 

Якщо людина у стані безпорадності, варто поставте їй прості питання, наприклад “як тебе звати?”, “хочеш пити, їсти?” 

Слід провести людину до безпечного місця, де вона зможе відпочити. Якщо такої можливості немає, необхідно більше розмовляти з людиною, залучати її до спільних дій (прогулятися, випити чаю, допомогти іншим). 

Якщо людина перезбуджена, за можливості варто обмежити кількість людей навколо або знайдіть тихе місце, говорити спокійно про відчуття людини. Не треба сперечатися, слід уникати фраз із часткою "не", що стосуються небажаних дій ("Не біжи", "Не махай руками"). У такому стані людина може заподіяти шкоду собі та іншим. 

Рухове збудження зазвичай триває недовго і може змінитися нервовим тремтінням, плачем, а також агресивною поведінкою.

Якщо людина проявляє агресію, слід звести до мінімуму кількість оточуючих й дати людині можливість виговоритися, побити подушку. 

Читайте також: Ментальне здоров’я: українці почали частіше звертатися до фахівців

Якщо не надати допомогу вчасно, це може призвести до небезпечних наслідків: через зниження контролю над своєю поведінкою людина може вдаватися до необдуманих дій, завдати каліцтва собі чи іншим. 

Не можна обіймати людину, вимагати, аби вона себе опанувала. Якщо людина плаче, варто підтримати на вербальному і тілесному рівнях: з її дозволу взяти за руку, покласти руку на плече або спину, погладити по голові.

Треба дати можливість виплакатися і виговоритися, щоб виплеснути горе, страх, образу. Не варто ставити запитань, давати поради. 

Як повідомляв Укрінформ, Всеукраїнська програма ментального здоров'я “Ти як?” – ініціатива першої леді Олени Зеленської, спрямована на розбудову якісної системи надання послуг у сфері психосоціальної підтримки та розвиток культури піклування про ментальне здоров'я.

Фото: freepik

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-