Випадків госпіталізації внаслідок COVID-19 поменшало з появою «Омікрону» - експертка

Випадків госпіталізації внаслідок COVID-19 поменшало з появою «Омікрону» - експертка

Укрінформ
Складних випадків захворювання на COVID-19 серед людей літнього віку ще досить багато, але з появою штаму "Омікрон" їх загалом поменшало.

Про це в ефірі Українського Радіо заявила докторка медичних наук, професорка Київського міського центру контролю та профілактики хвороб МОЗ України Алла Мироненко.

Зокрема вона зазначила, що профілактика в принципі працює. Приміром, по Києву за вчора (18 січня) не було зафіксовано жодного випадку ковіду: "ми не виявили жодного вірусу SARS-CoV-2 зразків, а був лише грип". Водночас, нагадує Мироненко, віруси циркулюють, люди хворіють і, на жаль, летальні випадки є. Саме тому "зараз рекомендовано в громадських місцях користуватися маскою. Принаймні тим, хто не щеплений".

"Складних випадків серед людей літнього віку є дійсно досить багато. Але загалом випадків, які потребують госпіталізації, поменшало з появою саме варіанту "Омікрон". Тому що він не призводить до кисневої залежності у більшості пацієнтів, за винятком осіб, які з декомпенсацією або дуже поважний вік, або є наявність певної хронічної патології. Тобто зараз можливостей щодо надання допомоги таким пацієнтам, дійсно, стало більше", - сказала Мироненко.

За її словами, зараз у Києві абсолютно превалює грип А, вірус Н1N1. Разом з тим Мироненко нагадала, що щеплення починає працювати не одразу.

"Із моменту щеплення від грипу для дорослих потрібно 10-14 днів для того, щоб утворилися захисні антитіла. Якщо ви можете забезпечити ізоляцію для людини, що вона не буде інфікована за період, поки утвориться захисний рівень антитіл, то це може бути. А якщо людина сьогодні щепилася, потім йде в магазин, їде на роботу і стикається з великою кількістю людей, то вона може просто через три дні захворіти. Це для дорослих. Якщо говорити про дітей, то при грипі роблять два щеплення по пів дози з інтервалом 4 тижні. Це для дітей до трьох років, які не хворіли на грип і не були щеплені проти грипу", - наголосила вона.

Читайте також: COVID-вакцини зберегли життя понад 1,4 мільйона людей в Європі - ВООЗ

Як повідомляв Укрінформ, 18 січня із Київського спортивного ліцею-інтернату госпіталізовані восьмеро дітей, у сімох із них лабораторно підтверджений COVID-19.

Від початку січня 250 тисяч українців захворіли на ГРВІ, грип та COVID-19. Від ускладнень останнього за перший тиждень місяця зареєстровані 53 летальні випадки, за другий – 27.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-