Кузін: Захворюваність на COVID-19 поки переважає грип, з січня буде навпаки

Кузін: Захворюваність на COVID-19 поки переважає грип, з січня буде навпаки

Укрінформ
До кінця року буде зростати захворюваність на COVID-19, з січня прогнозується зростання захворюваності на грип.

Про це під час спілкування з журналістами сказав заступник міністра охорони здоровʼя, головний державний санітарний лікар Ігор Кузін, передає Укрінформ.

«До кінця року ми будемо спостерігати зростання з поступовою стабілізацією в основному випадків ковіду, і починаючи з січня у нас буде більше випадків грипу, тому що грип буде поступово заміщувати ковід. Таке відбувається вже третій рік поспіль, коли два респіраторних патогени циркулюють разом», - сказав Кузін.

Зараз, за його словами, за тиждень в середньому фіксується від 130 тис. до 150 тис. випадків захворювання на грип, ГРВІ та COVID-19.

Читайте також: Сезон захворюваності на грип і COVID-19: у Чернівецькій області перевищений епідпоріг

Водночас, як додав заступник міністра, госпіталізується не більше 5% від захворілих і перевантаження лікарень через грип, ГРВІ чи COVID-19 немає.

Понад 60% захворілих складають діти. Також, як зазначив Кузін, перевищення епідемічного порогу захворюваності на грип, ГРВІ зафіксовано лише в одній області - Чернівецькій. Питання запровадження карантину як в Чернівецькій області, так і в інших областях, за словам Кузіна, поки не розглядалося на місцевих комісіях ТЕБ та НС.

Як нагадав Кузін, вакцинуватися від грипу можна протягом усього епідемічного сезону, також актуальною залишається вакцинація проти COVID-19. Проти коронавірусної хвороби можна вакцинуватися в кабінетах щеплень при закладах охорони здоровʼя.

Також від ковіду можна вакцинувати дітей віком від 5 років.

Читайте також: В Україні на 95% оновили холодове обладнання для зберігання вакцин - МОЗ

«Єдина особливість - те, що вакцини для вакцинації дітей менше на рівні країни, тому найчастіше вона розвозиться або у великі лікарні, або є на рівні великих населених пунктів. Тому перед тим, як вакцинувати дитину, радимо зателефонувати у той заклад охорони здоровʼя, де ви плануєте зробити щеплення і переконатися, що там є вакцина для вакцинації дітей. Якщо її там немає, то вас мають зорієнтувати, куди звернутися", - розповів Кузін.

Зараз в Україні доступні вакцина Johnson та вакцина Pfizer, на рівень областей також доставлено омікронспецифічну вакцину виробництва Pfizer, яку Україна отримала за рахунок механізму COVAX.

Як повідомляв Укрінформ, на території України циркулюють 17 субваріантів COVID-19, підтипів штаму «Омікрону». Зробити щеплення проти коронавірусної хвороби можна у сімейного лікаря або у пункті щеплення на базі лікарні. Загальний рекомендований курс з вакцинації проти COVID-19 - 3 щеплення. Це курс з первинної вакцинації, усі наступні щеплення проводяться після консультацій з лікарем.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-