Кожен українець може безкоштовно пройти тестування на ВІЛ - як це зробити

Кожен українець може безкоштовно пройти тестування на ВІЛ - як це зробити

Укрінформ
Кожен українець може безкоштовно за 15 хвилин пройти тестування на ВІЛ, і це варто зробити, аби подбати про себе та своє здоров'я.

Про це голова Представництва Фундації АнтиСНІД-США в Україні (AHF Ukraine) Ярослава Лопатіна сказала на брифінгу в Медіацентрі Україна – Укрінформ.

“Зараз є швидкі тести на ВІЛ. Будь-яка людина може звернутися до лікувального закладу або до громадського сектору та пройти тест безкоштовно, швидко, конфіденційно та безболісно. Це займає 15 хвилин. Доступ до тестування є. Але треба, щоб і медичний сектор про це подбав. Потрібно пропонувати тест на ВІЛ людям, які звертаються за медичною допомогою", - сказала Лопатіна.

Вона додала, що лікарі, які займаються безпосередньо ВІЛ-інфекціями, це розуміють, а інші лікарі часто забувають, що ВІЛ-інфекція довго може бути безсимптомною, і тому активно не пропонують тест. Лопатіна нагадала, що ВІЛ передається звичайний статевим шляхом. "Майже 75% людей, у яких останнім часом виявили ВІЛ, мають цю інфекцію саме через статеві стосунки”, - зауважила вона.

Читайте також: До клінік Європи на лікування евакуювали ще 19 українців - МОЗ

За її словами, нині Україна посідає одне з перших місць серед країн європейського регіону за кількістю людей, що живуть з ВІЛ (ЛЖВ). “За даними Центру громадського здоров'я, в Україні проживає 257 тисяч людей, які мають ВІЛ-інфекцію. Це з урахуванням окупованих територій. Якщо говорити про тих людей, які перебувають під наглядом, то десь 160 тисяч отримують лікування. Отже, третина людей не знає про наявність ВІЛ-інфекції і не лікується. І це той прошарок, за рахунок якого епідемія має змогу рухатися далі”, - акцентувала Лопатіна.

Вона додала, що важливо також звертати увагу й на те, що лише 69% людей, які живуть з ВІЛ, знають свій статус і можуть контролювати захворювання.

Голова Представництва Фундації АнтиСНІД-США в Україні підкреслила, що війна лише ускладнює проблему боротьби з епідемією ВІЛ. Тому особливо важливо дбати про захист від ВІЛ, проходити тестування. “Звісно, дуже багато лікарень було зруйновано. Але там, де немає бойових дій, доступ до тестування є”, - наголосила вона.

Як повідомлялося, 1 грудня – Всесвітній день боротьби зі СНІДом.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-