Які мутації «Омікрону» циркулюють в Україні

Які мутації «Омікрону» циркулюють в Україні

Дослідження
Укрінформ
Референс-лабораторія з діагностики ВІЛ/СНІДу, вірусних та особливо небезпечних патогенів ЦГЗ, за результатами секвенування цього тижня, підтвердила у 8 регіонах випадки мутації варіанту "Омікрон" коронавірусу SARS-CoV-2.

Про це повідомляє Центру громадського здоров’я МОЗ України, передає Укрінформ.

У відомстві поінформували, що лабораторія підтвердила 74 випадки мутації варіанту Omicron - на Хмельниччині - 13 зразків, Львівщині - 12, Київщині - 11, Сумщині - 10, на Чернігівщині та Черкащині  - по 8, на Буковині та на Рівненщині - по 6.  

Читайте також: В Україні за три роки фіксували п’ять хвиль захворюваності на COVID-19

Найпоширеніші мутації варіанту Omicron коронавірусу SARS-CoV-2 - XBB (та його різновиди - XBB. 1.16, XBB. 1.42, XBB. 1.5, XBB. 1.9, XBB. 2.3.), HK.3, GE.1, EG.5.

У ЦГЗ зазначили, що минулого тижня за допомогою секвенування фахівці референс-лабораторії ЦГЗ виявили мутації варіанту Omicron коронавірусу SARS-CoV-2 у стічних водах у Рівненській - у 6 зразках, Чернігівській та Чернівецькій - по 10 та Київській областях - 6. Йдеться про мутації XBB (найбільш поширена), EG.5, FL.1.5, FG.2.

У Рівненській області на початку листопада завдяки секвенуванню, проведеному у вірусологічній референс-лабораторії ДУ "Центр громадського здоров'я МОЗ України" підтвердили випадок нового варіанту коронавірусу під назвою "Пірола" (BA. 2.86). Захворів 20-річний чоловік. На сьогодні за симптомами та клінічним проявом захворювання, викликаного субваріантом "Пірола", не виявлено особливих відмінностей від попередніх штамів COVID-19. Однак через велику кількість мутацій "Пірола" швидше вражає ослаблений імунітет. 

Читайте також: «Пірола» не вплине на перебіг епідпроцесу - Ляшко

Найбільш ефективним методом запобіганню наслідків захворювання є доступна та безоплатна вакцинація. Отримати щеплення можна, звернувшись до сімейного лікаря або пунктів щеплень.

ЦГЗ також нагадало, що в Україні затвердили оновлені рекомендації щодо вакцинації проти COVID-19 на 2023-2024 роки. Рекомендований курс з первинної вакцинації проти коронавірусної інфекції та першого бустеру складається з 3 щеплень. Перший бустер вводять через 5 місяців після первинної вакцинації. Особам, які в групі ризику тяжкого перебігу захворювання, рекомендовано щепитися додатковим бустером через півроку після попереднього. Необхідність у додатковій бустерній дозі визначає лікар залежно від стану пацієнта та епідемситуації в країні.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-