Після контакту з хворим на кір невакцинованим радять зробити щеплення протягом 72 годин

Після контакту з хворим на кір невакцинованим радять зробити щеплення протягом 72 годин

Укрінформ
Невакцинована від кору людина після контакту з хворим на кір має вакцинуватися впродовж 72 годин.

Про це повідомляє Центр громадського здоров'я, передає Укрінформ.

"Після контакту з хворим на кір людина має отримати вакцину від цієї хвороби протягом перших 72 годин. У деяких випадках є показання для екстреної профілактики шляхом введення імуноглобуліну. Навіть якщо минуло понад 72 години з моменту контакту, все одно варто провести вакцинацію КПК якомога раніше", - наголосили у ЦГЗ.

Як пояснили у ЦГЗ, так імунітет встигне виробити антитіла проти кору ще до появи перших симптомів інфекції.

Якщо людина вже має одне щеплення й контактувала з хворим на кір, то незалежно від її віку потрібно ввести другу дозу вакцини, але не раніше, ніж через один місяць після попередньої дози КПК.

Кір — інфекційне захворювання, що передається від хворої людини до здорової повітряно-крапельним шляхом. Захворювання на кір може мати важкий перебіг і призвести до серйозних ускладнень — пневмонії, вушної інфекції, запалення мозку (енцефаліту), а також до інвалідизації та смерті. Специфічного лікування від кору немає.

Єдиний спосіб запобігти ускладненням і смерті від кору — вакцинація. Діти й дорослі, які не отримали профілактичне щеплення, перебувають у зоні ризику.

Відповіді на питання щодо щеплення дітей та дорослих можна отримати на гарячій лінії МОЗ ТА ЮНІСЕФ "Спільно до здоров’я" 0 800 351 896.

Читайте також: Ляшко: Зростання захворюваності на грип та ГРВІ очікується з середини жовтня, пік - у листопаді

Як повідомлялося, за вісім місяців 2023 року в Україні на кір захворіло учетверо більше людей, ніж за весь минулий рік.

Останній випадок кору зареєстрований минулого тижня в Києві. 13-річна нещеплена дитина зараз перебуває в міській дитячій лікарні під наглядом лікарів. Однокласники інфікованої дитини – 34 учні однієї з київських гімназій – симптомів захворювання не мають. За їхнім станом ведеться нагляд.

У липні 2023 року МОЗ оголосило кампанію "наздоганяючої вакцинації" проти кору в межах якої пропущені щеплення мають отримати 260 тис. дітей.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-