Активісти: замість дерегуляції ринку ліків МОЗ захищає монополістів

Активісти: замість дерегуляції ринку ліків МОЗ захищає монополістів

Укрінформ
Громадські активісти заявляють, що надані Міністерством охорони здоров'я пропозиції до законопроекту про спрощення реєстрації ліків, ускладнюють цю процедуру і спрямовані на захист монополії деяких українських фармвиробників.

Про це на прес-конференції у четвер заявила юрист, партнер АО "Арцингер" Лана Сінічкіна, повідомляє кореспондент Укрінформу.

"Ініціатива Міністерства охорони здоров'я не тільки не вплине на доступ препаратів на український ринок - вона його погіршить. Сьогодні існує певна спрощена процедура щодо реєстрації окремих препаратів, призначених для лікування таких тяжких захворювань, як ВІЛ/СНІД, онкологія, туберкульоз, гепатити, рідкісні захворювання. Ініціатива МОЗ безпосередньо полягає в тому, щоб ускладнити цю поточну процедуру під соусом дерегуляції і нібито спрощення", - сказала Сінічкіна.

За її словами, у МОЗ запропонували два елементи, які ускладнять реєстрацію препаратів на ринку. Перший - це те, що у міністерстві зводять спрощену процедуру виключно до тих препаратів, діючі речовини яких не зареєстровані в Україні, тобто не мають аналогів у нашій державі.

"Це означає, що відбувається захист монопольних позицій окремих препаратів, які існують на ринку", - вважає Сінічкіна.

Другий елемент, який ускладнює існуючу сьогодні спрощену процедуру реєстрації, це "цілий ряд розмитих вимог", які матимуть виконати заявники, щоб зареєструвати свій препарат.

Як приклад вона назвала вимогу до заявника довести, що препарат, який він подає на спрощену реєстрацію, внесений у настанови і формуляри держави, в якій він зареєстрований, а також що інструкція до препарату відповідає регуляторним вимогам тієї країни.

"Можна собі уявити, скільки запитань, виходячи з таких вимог, наше Міністерство охорони здоров'я може ставити заявникові у процесі реєстрації. Тобто ми розуміємо, що запроваджується цілий ряд інструментів для ручного управління доступом препаратів на ринок", - заявила Сінічкіна.

За її словами, це свідчить про те, що нинішній склад Міністерства охорони здоров'я "фактично лобіює інтереси окремих фармвиробників" замість того, щоб захищати інтереси пацієнтів України і справді розширювати доступ препаратів на ринок, аби зменшити їх ціну.

Нагадаємо: раніше в МОЗ назвали умови для звільнення ліків від податків.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-