У МОЗ заспокоїли: небезпеки поширення вірусу Зіка в Україні немає

У МОЗ заспокоїли: небезпеки поширення вірусу Зіка в Україні немає

Укрінформ
Переносниками вірусу Зіка є комарі роду Aedes, які не водяться на території України, тому небезпеки поширення вірусу в країні немає.

Про це заявила начальник управління соціально-гігієнічного моніторингу та аналізу ризиків Державної санітарно-епідеміологічної служби України Олена Фенюк, повідомляє прес-служба МОЗ.

При цьому вона нагадала, що отримати інфекцію можуть туристи, які будуть відпочивати за кордоном в екзотичних країнах.

"При необхідності перебування у таких країнах варто використовувати заходи захисту від комарів (репеленти, одяг з довгими рукавами, штани), намагатися уникати заболочених місць. У готелях не варто відкривати вікна, якщо вони не обладнані протимоскітними сітками. У випадку нездужання після повернення слід негайно звертатися до лікаря і повідомити про країну свого перебування», - йдеться у повідомленні.

У дорослої людини вірус Зіка викликає порівняно легке захворювання. Симптоми - гарячка, висип, почервоніння очей і біль в суглобах - тривають від кількох днів до тижня.

Водночас, як виявилось, захворювання викликає вроджені дефекти у дітей, які можуть призвести до порушень діяльності мозку і смерті. Особливу небезпеку вірус несе вагітним жінкам, у яких, як вважають експерти, він може спровокувати мікроцефалію плода, що призводить до формування у новонароджених зменшених розмірів голови і мозку.

Наразі вірус Зіка вважають невиліковним.

Нагадаємо: за інформацією Всесвітньої організації охорони здоров'я та Європейського центру з контролю і профілактики інфекційних захворювань, з квітня 2015 року в Бразилії, а потім і в інших країнах Південної Америки відзначається епідемічне поширення захворювання, викликаного вірусом Зіка.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-