Безкоштовна медицина? Потрібно «знати місця»...

Безкоштовна медицина? Потрібно «знати місця»...

Укрінформ
Про витрати та економію на «безкоштовній медицині» - на прикладі Вінниці

Українці давно сплачують за задекларовану у ст. 49 Конституції України безкоштовну медичну допомогу у державних і комунальних закладах охорони здоров'я. Кошти з нас беруть як благодійні внески, можуть попросити сплатити за ін'єкцію знеболювального у лікарні чи за наркоз після операції... Де-юре - це незаконно, де-факто - вже звично після багаторічного зомбування: «Медицина у нас бідна і потребує додаткової матеріальної підтримки». 

Але якщо вбити у собі зайву сентиментальність до лікарів і хоч трохи орієнтуватись у законодавстві - ніхто не зможе змусити вас платити за те, що вам зобов'язані надати безкоштовно. Адже за все ви вже сплатили своїми податками. Більш того, із бюджету можна отримати матеріальну допомогу на лікування - на медпрепарати і навіть діагностику в комерційних клініках. Далі - інструкція для пацієнтів, які не звикли «смітити грошима». 

До терапевта - із фотоапаратом

Після медреформи, будь-яка ваша скарга на здоров'я адресується сімейному лікарю у Центр первинної медико-санітарної допомоги. До нього ви «несете» усе «своє» - від ангіни до геморою. Вислухавши ваші скарги, терапевт вирішує вашу долю - лікування вдома або - до стаціонару. У цей момент, незважаючи на нездужання, у жодному разі не втрачайте пильність. Уважно спостерігайте, що лікар записує до вашої медичної картки - симптоматику, призначені процедури і медикаменти. Запис бажано сфотографувати і зберегти.

ІСТОРІЯ З ЖИТТЯ:

- Звернувся до сімейного лікаря одного із Центрів первинної медико-санітарної допомоги Вінниці з приводу сильного болю у спині. Вислухавши, вона рекомендувала відвідати невролога. А ще написала на клаптику паперу якісь «каракулі» на загальні аналізи крові й сечі та невиразно махнула рукою у напрямку через дорогу від Центру. Мовляв, йдіть туди. Аналізи виявилися платними - близько 80 гривень. Невролог провів огляд і, теж на листочку, начеркав список медикаментів - гривень на п'ятсот. І це, як він сказав, днів на два. Ще він порекомендував звернутися до приватної клініки - зробити МРТ. За результати я сплатив 700 гривень, - розповів вінничанин Олег.

ВАЖЛИВО:

1. Щоб не платити гроші за аналізи - беріть у лікаря направлення. У цьому документі, за правилами, виписаному на бланку (в сучасних реаліях, іноді просто на аркуші паперу - Авт.) ОБОВ'ЯЗКОВО повинна стояти печатка і підпис лікаря.

2. Вимагайте направлення на медичне обстеження, завірене підписом і печаткою лікаря, до державного чи комунального медзакладу. Там у вас можуть попросити гроші «за плівку» або «благодійні». Але якщо це трапиться - у відповідь просіть чек, а не цидулку «від Червоного Хреста». Або вимагайте надати журнал фіксації цих внесків, прошитий і скріплений печаткою медустанови. Далі, як правило, ніхто на сплаті не наполягає.

МІНІМАЛЬНІ ВИТРАТИ:

Вже звично йти здавати аналіз крові, попередньо придбавши гумові рукавички і набір для забору крові. Звичайно, всім цим муніципальні лабораторії повинні бути забезпечені. Якщо немає бажання наполягати на своїх правах пацієнта і платника податків, доведеться «розщедритися» на 4 гривні.

Не жалійте лікарів, поважайте себе

У приватних клініках Вінниці встановлено чіткі прейскуранти на послуги. Приміром, за прийом терапевта, потрібно сплатити 100-120 гривень, виклик лікаря додому обійдеться в 250 гривень. Із цих грошей медик отримує на руки від 10 до 30%, залежно від правил клініки. Зарплата залежить від кількості пацієнтів, потік яких, як зазначають працівники закладів, останнім часом значно зменшився через низькі доходи населення.

Водночас, медперсонал, щомісячну оплату праці якого гарантує бюджет, отримує гроші стабільно. За даними Департаменту охорони здоров'я Вінницької міськради, у 2014 році з міського бюджету на потреби підпорядкованих медичних закладів виділено 74 млн 809 473 грн. В тому числі, видатки на заробітну плату склали 51 млн 504 718  грн, на медикаменти - 2 млн 807 492 грн, на комунальні послуги 3 млн 143 419 грн, на закупівлю обладнання 2 млн 205 673 грн.

Крім того, виділялись кошти на загальноміські заходи та заклади відповідно до програм міської ради. Наразі середня зарплата працівників галузі становить 2 485 грн, лікарів - 3 479 грн. І у них теж є варіанти «підробітку». Найпоширеніший із багатьох «чесних способів відбирання грошей у громадян» - торгівля медпрепаратами.

ІСТОРІЯ З ЖИТТЯ:

- Прийшла до «свого» гінеколога. Вона завжди приймає мене позачергово і уважно стежить за моїм здоров'ям. Отримавши результати обстеження, доктор виписала три препарати для лікування ущільнень у грудях: мамографія показала невелике утворення, яке ризику для здоров'я не несе. Перед тим, як купувати препарати, звернулася до інших фахівців, один з яких - близький друг родини. З'ясувалось, гінеколог запропонувала купити звичайні біодобавки. Шкоди від них немає, але й особливої користі - теж. Проте, рахунок потягнув би, як мінімум, 900 гривень на місяць, а запропонований курс «лікування» - 2 місяці, - поділилася вінничанка Олена.

ВАЖЛИВО:

Навіть якщо лікар «свій у дошку», за звичкою, він не відмовиться підзаробити і на вас. Тому, перш ніж бігти до аптеки, поцікавтесь у альтернативного фахівця щодо властивостей та життєвої необхідності призначених вам препаратів. Звичайно, скільки людей - стільки й думок. Але кінцевий результат приємно здивує - довжелезний список імпортних медикаментів із 10 найменувань скоротиться до 1-2-х вітчизняних аналогів за набагато меншу суму.

МІНІМАЛЬНІ ВИТРАТИ:

Дзвінок або задушевна бесіда із другом-лікарем не завадить кожній родині. Застереження - пам'ятайте про корпоративну солідарність і не розкривайте прізвище лікаря, який хотів на вас «трошки нагрітись».

Операція «Компенсація»

Не багато вінничан, внаслідок відсутності широкого інформування, отримували матеріальну допомогу на лікування із міського бюджету. Водночас, як мінімум, на три тисячі гривень на рік теоретично мають право всі мешканці Вінниці. Детальніше можна почитати у «Положенні про порядок надання матеріальної грошової допомоги жителям міста Вінниці», розміщеному на сайті міськради. Порядок затверджується щороку. 

Сума, яку акумулює місто на цю допомогу, також зростає. Так, у 2010 році на ці потреби витратили понад 740 тис. грн, у 2011 - 875 тис. грн, із 2012 року і цьогоріч сума не змінювалася - 1 млн 125 тис. грн. Із розрахунку на одного жителя міста, це більше 3 тис. грн. Максимальна сума, яку можна отримати в одні руки - не більше 50 прожиткових мінімумів, тобто, в межах 65 тис. грн. В особливих випадках, за рішенням міської ради, можна претендувати і на більше.

Рекомендуємо почитати Положення, але, у кого немає часу вивчати нормативно-правові тонкощі, нижче - алгоритм отримання коштів на підтримку здоров'я за рахунок міського бюджету.

ІСТОРІЯ З ЖИТТЯ:

- Діагноз лікарів «не страшний» - із таким живуть. Але лікування тривале - близько трьох місяців. Якщо позитивного ефекту не буде - операція. За перший місяць тільки на ліки пішло понад 6 000 гривень плюс діагностика у приватній клініці. Багато це чи мало? Для мене - багато - зарплата близько 3500 гривень. Були «заначки» - сплатила за навчання дитини. Отримую субсидію, допомогти - нікому, ціни на продукти «злетіли», і доводиться економити навіть на найнеобхіднішому. Зібрала всі документи - чеки, виписки з медичної книжки, довідку про зарплату і пішла в «Прозорий офіс» на Вишеньці. Чекала близько години, щоб мене прийняла фахівець. Проконсультували і попросили принести відсутні документи. 

Наступний прийом - теж майже година очікування: на консультування людини визначено до півгодини часу. Спеціаліст перевірила мою «папку», продиктувала зразок заяви на отримання матеріальної допомоги та записала на прийом до «Прозорого офісу» у міськвиконкомі до директора Департаменту соціальної політики Вінницької міськради. Там мої документи переглянули, уточнили, чи зверталася я раніше по допомогу, і сказали, що для прийняття рішення соцпрацівнику обов'язково треба побувати у мене вдома і подивитися житлові умови. Приховувати мені нічого - показала, як живу. Тепер чекаю місяць - за цей час, на підставі зібраної інформації, комісія Департаменту повинна прийняти рішення про обсяг матдопомоги, яку мені надають, - повідала свою історію вінничанка Ірина.

ВАЖЛИВО:

1. Знадобляться ваші фотографії з медичної книжки. Назви і кількість медпрепаратів у чеках повинні збігатись із призначенням лікаря. Якщо придбали щось понад і запропонували оплатити це із міськбюджету - суму допомоги зменшать на вартість «зайвих» препаратів.

2. Будьте акуратні - збирайте всі чеки, навіть за покупку шприца або пари гумових рукавичок. Врахуйте, суми придбаних ліків і оплачених медпослуг, відповідно до вищевказаного Положення, повинні перевищувати 2 000 гривень.

3. Копії оплати діагностики у приватній клініці, якщо вас туди направив лікар, теж зберігайте і подавайте для оплати до міськради.

4. На компенсацію санаторно-курортного лікування за цією програмою не розраховуйте. Для цього є інші програми.

МІНІМАЛЬНІ ВИТРАТИ: 

Ваш час. 

ВИСНОВКИ: 

За 2010-2015 р.р. медичним закладам міста Вінниці надійшло 13 млн 073,3 тис. грн благодійних внесків. Рекордсмени по таким надходженням - пологові будинки. «Прикладом» найпотужнішого збирача грошей може слугувати пологовий будинок №1, який у 2013 році забезпечив майже мільйон гривень благодійних надходжень.

У відповіді на інформаційний запит журналіста у Департаменті охорони здоров'я Вінницької міської ради наголосили, що медична допомога в міських закладах надається БЕЗКОШТОВНО. Також у міських комунальних закладах охорони здоров'я здійснюється загально-клінічна лабораторна діагностика, тому мешканці міста, за направленням лікаря, можуть пройти такі обстеження БЕЗКОШТОВНО. 

Середня зарплата працівників у місті Вінниці, за даними обласного управління статистики, -трохи більше 3400 гривень. Отож, наші з вами доходи практично ті ж, що й у медиків. Вважаєте себе багатшими за них, все ще сплачуєте за «безкоштовну медицину»? Тоді не нарікайте на корупцію у галузі, тому що ваш головний діагноз - невиліковний: страхи поскаржитись та невігластво.

Наталія Журбенко, Вінниця

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-