Головний дієтолог МОЗ пояснив, як розпізнати транс-жири і чому їх треба заборонити
Про це заявив на прес-конференції, присвяченій здоровому харчуванню, президент Асоціації дієтологів України, головний дієтолог МОЗ України Олег Швець, повідомляє кореспондент УКРІНФОРМу.
"Заборонити транс-жири - так, це потрібно. Транс-жир - це технологічний жир, який спеціальним чином набуває нових властивостей - він утримує вологу і перетворює рідкі масла на тверді, якщо говорити простими словами. Цей жир особливо небезпечний для людини, тому що викликає ураження судин, артерій атеросклерозом, викликає запалення і стимулює утворення тромбів. Саме тому він небезпечний, а не тому, що там є якісь генетичні речовини", - сказав Швець.
Він зауважив, що у нас не тільки звичайні люди, а й журналісти та політики погано розуміють, що таке транс-жири, відносячи до них, приміром, пальмову олію.
"Я не розумію, чому так багато говорять про пальмову олію - вона ніякого стосунку до транс-жирів не має. Зараз є законопроект одного з народних депутатів, не буду називати прізвище, про заборону пальмової олії. Чому пальмової, а не, приміром, кокосової або якоїсь іншої, я не розумію", - зазначив Швець.
Головний дієтолог МОЗ нагадав, що в нашій країні були спроби на законодавчому рівні заборонити транс-жири, але "це було давно, на жаль, нічим не закінчилося і, за моїм власним відчуттям, мабуть не скоро відбудеться".
"Я більші надії покладаю на те, що виробники будуть на нашому боці", - сказав він.
Водночас, констатував фахівець, транснаціональні компанії, приходячи на український ринок, замість того, щоб застосовувати тут свої жорсткі стандарти, пристосовуються "до того, що є тут".
Як приклад він навів "одного глобального виробника, який купив відому львівську кондитерську фабрику".
"У цього виробника є інтернаціональний глобальний інститут, який займається проблемами харчування. Але в найпопулярніших продуктах львівської фабрики є транс-жири, і про це не варто мовчати", - переконаний головний дієтолог МОЗ.
Відповідаючи на запитання журналістів, він розповів, що транс-жири здебільшого містяться у кондитерських виробах та маргаринах. Щоб їх розпізнати, треба дивитися на маркування, порадив фахівець, зауваживши при цьому, що "тут також є маніпуляція".
"В усьому світі транс-жири так і називаються trans-fat, а у нас на маркуванні можна зустріти напис гідрогенізований рослинний жир. Якщо такий напис є, то я б не радив купувати і споживати цей продукт, бо гідрогенізований рослинний жир - це і є транс-жир", - підсумував Швець.