Чому «збірна СВО» пішла на «Поле чудес»: дайджест пропаганди за 21 травня

Чому «збірна СВО» пішла на «Поле чудес»: дайджест пропаганди за 21 травня

Укрінформ
Рейтинги «соловйових» критично падають, тому «герої СВО» вже йдуть «одружуватись». 

Центр стратегічних комунікацій та інформаційної безпеки зібрав фейки та наративи пропаганди за 21 травня 2024 року.

  1. Європа зачищає путінський «Комінтерн»
  2. Війна з Україною стала розважальним контентом у РФ
  3. Вибори в США у творчості російських кліпмейкерів
  4. Як московська «Звезда» в Тбілісі Бандеру «знайшла»

Європа зачищає путінський «Комінтерн»

У Польщі заарештували дев’ять осіб, яким висунуто звинувачення в організації різних диверсій за завданням російських спецслужб. Прем’єр-міністр країни Дональд Туск заявив, що вони намагалися організувати диверсії не лише на території Польщі, а й у Литві, Латвії та можливо Швеції. Туск стверджує, що ці люди діяли «за прямою вказівкою російських спецслужб».

А директор Служби зовнішньої розвідки (СЗР) РФ Сергій Наришкін нещодавно зробив дуже цікаву заяву: «Росія може отримати дуже корисні прикладні уроки з досвіду Комуністичного інтернаціоналу (Комінтерну)».

НАСПРАВДІ, Комінтерн був створений у 1919 році та крім вирішення ідеологічних завдань готував диверсійно-розвідувальні групи, навчав їх поводження зі зброєю, радіоапаратурою, шпигунським обладнанням, а також методикам збройних повстань проти законної влади інших країн.

З цього приводу варто нагадати хроніку лише останніх подій на європейському континенті. Суд у Польщі визнав 14 громадян РФ винними в організації диверсій у країні за вказівкою Москви. Їх звинуватили у намірі організувати аварію поїздів, які доставляють допомогу Україні, а також у зборі інформації про військові об’єкти та критичну інфраструктуру Польщі.

У квітні цього року в Німеччині арештували двох чоловіків, яких підозрюють у плануванні диверсій за дорученням російської секретної служби. На думку прокуратури, ці люди мали намір організувати напади на американські військові бази у ФРН, де навчаються українські військові.

Також у квітні влада Великої Британії звинуватила двох місцевих жителів у тому, що вони на замовлення російських спецслужб брали участь в організації підпалу складу в Лондоні, що належить компанії вихідців з України.

Крім того, вже офіційно повідомлялось про затримання путінських «комінтернівців» в Естонії, Болгарії, Чехії, Литві, Румунії, Франції та інших країнах. Європа свого часу винесла уроки зі сталінського Комінтерну. Тож не буде панькатися і з путінським.

Війна з Україною стала розважальним контентом у РФ

А тим часом російська воєнна пропаганда вже дісталась до спортивних, дитячих та розважальних телеканалів. Інавгурацію Путіна транслювали «П’ятниця» та ТНТ. Прихильники спортивного «Матч-ТВ» вже давно плюються, але нічого не можуть вдіяти з програмою «Є тема!», в якій обговорюється виключно політика (одна з останніх тем: «легітимність Зеленського»).

У «Давай поженимся» в ролі нареченого знявся «волонтер СВО». У КВК представлена ціла «збірна СВО». У «Полі Чудес» «герой СВО» дарує Якубовичу дрон.

НАСПРАВДІ, пояснень цьому, щонайменше, два. Перше: рейтинги у різноманітних скабєєвих падають, тому пропаганда просто вимушена йти в радіорубки та інші розважальні формати. Друге: санкції. Практично у всіх російських телеканалів західні компанії відібрали ліцензійні права на шоу, фільми та навіть мультики.

Дійшло до смішного. Митрополит Єкатеринбурзький та Верхотурський Євген, пояснюючи демографічну проблему у РФ, заявив: «Я вважаю, що це особливо яскраво проявляється протягом останніх 30-40 років. Голлівудський кінопром недаремно працює. Ті росіяни, які сьогодні перебувають у розквіті сил, які мають створювати сім’ю, – виховані на стереотипах про те, що не треба плодити злидні, про те, що однієї дитини максимум достатньо, а деякі сприйняли ідею зміни статі чи нетрадиційних стосунків, які аж ніяк не сприяють як нормальному життю людини, так і просто збереженню життя в майбутніх поколіннях».

При цьому на сайті телеканалу «Царьград» (яким володіє православний мільярдер Костянтин Малофєєв) нещодавно виявили піратський онлайн-кінотеатр закордонного кіно під назвою «Трофейні фільми». На ньому можна знайти, зокрема, всі частини «Гаррі Поттера», «Піратів Карибського моря», «Форсажу», «Дюни» й т.д.

Навіть «Російське авторське товариство» назвало неетичною діяльність «Царьграда» через «трофейні фільми». Але не через їхній піратський показ, а через термін «трофейні», який борці за російські авторські права, вважають некоректним.

Все решта їм здається абсолютно нормальним. Наприклад, те, що  російським дітям замість мультфільмів показують сюжети про американську багатодітну родину Шуцман, яка переїхала в Росію «через неможливість терпіти пропаганду ЛГБТ у США».

Вибори в США у творчості російських кліпмейкерів

У ніч із 20 на 21 травня пов’язані з російською владою боти з мережі «Двійник», які працюють на західну аудиторію в соцмережі X, обрали своїм пріоритетом поширення ролика, що висміює Джо Байдена в контексті майбутніх президентських виборів у США.

НАСПРАВДІ, як повідомили «Агентству» у проєкті «Блокувальник ботів», таке трапляється вкрай рідко і свідчить про те, що відео дійсно стало найважливішою темою для ботів та російських кібергруп, які намагаються вплинути на американські вибори

Кліп поширювали твітами арабською, німецькою, французькою, італійською та польською мовами. Кожною з них було опубліковано близько 280 твітів, які згодом репостили інші боти.

Відео стилізоване під пародію на відому групу Little Big (чий лідер Ілля Прусікін засудив російську агресію в Україні, через що був вимушений перебратися в США). У кліпі показується накручування голосів за Байдена, висміюються його вік та міграційна політика. Ролі зіграли російські актори, загримовані під нього, Дональда Трампа, Прусікіна та інших персонажів (в т.ч. темношкірих).

Цілком можливо, що Маргарита Симоньян незабаром скаже, що цей кліп знято RT (вона любить таким вихвалятись). І подібна практика вчергове нагадує, чому не лише колишня речниця Держдепу і Білого дому Джейн  Псакі вважає кремлівську пропаганду «найагресивнішою у світі».

Як московська «Звезда» в Тбілісі Бандеру «знайшла» 

Під час нещодавніх демонстрацій у Тбілісі проти закону про «іноагентів» телеканал МО РФ «Звезда» повідомив, що демонстранти розмістили на колонах Парламенту плакати із нібито зображенням Степана Бандери

«Ось на що перетворилася будівля парламенту за дні протесту: стіни спаплюжені гаслами, приклеєні фотографії Степана Бандери»,  –  коментує московська кореспондентка.

НАСПРАВДІ, навіть, неозброєним оком видно, що це не Бандера. На його роль пропагандистка призначила грузинського поета-символіста Тіціана Табідзе. 

На оригінальній фотографії, як з’ясував проєкт «Проверено. Медиа», він стоїть поряд з іншим грузинським літератором, Валеріаном Гапріндашвілі. На присвяченому Табідзе сайті зазначено, що знімок було зроблено у 1916 році.

Для грузинів Тіціан Табідзе — один із головних символів політичних репресій. 1937 року, коли тбіліська поетична спільнота була розгромлена, Табідзе заарештували й розстріляли. Тому портрет поета, засудженого до смерті за нібито співпрацю з іноземною розвідкою, — цілком зрозуміла алюзія для грузинських противників закону про «іноземних агентів».

Але в цій «плутанині» є певний символізм для путінської Росії. Для неї що грузин Табідзе, що українець Бандера – й досі вважаються загрозою.

Матеріал підготовлено Головною  редакцією «Центр стратегічних комунікацій та інформаційної безпеки» для сайту Укрінформу

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-