У польському сегменті соцмережі Х поширюють відеопідробку про фальшиві українські паспорти

У польському сегменті соцмережі Х поширюють відеопідробку про фальшиві українські паспорти

Укрінформ
Введення обмежень на консульські послуги для українських чоловіків за кордоном стало приводом для нової хвилі фейків

Польськомовні проросійські боти у соцмережі Х, а також російські ЗМІ поширюють відео з логотипом United24 Media. У ролику розповідається, що нібито двоє працівників українського одного з генконсульств у Польщі (використовується зображення дипустанови України у Вроцлаві) після введення обмежень на консульські послуги українським чоловікам призовного віку стали заробляти продажем фальшивих українських паспортів по п’ять тисяч доларів.

Це фейк. Такого відео немає ані на офіційному сайті, ані у соцмережах United24 Media. Підробка змонтована з відео та картинок, які можна знайти в інтернеті у відкритому доступі.

Зокрема, кадр з “підпільним” верстатом для виготовлення паспортів взятий з відео п'ятирічної давнини про друкарню в Польщі.

Використано також відео із сюжетів українських телеканалів про закордонні паспорти та ID-картки.

Кадри з нібито затриманням та судом над “підробниками документів” не мають жодного стосунку до виготовлення фальшивих паспортів і України, а були зняті під час судового процесу в районному суді міста Кросно у 2022 році. Тоді на 25 років було засуджено двох чоловіків, які здійснили жорстоке вбивство.

Польський експерт з протидії дезінформації, керівник Центру досліджень сучасного середовища безпеки Міхал Марек у коментарі Укрінформу зазначив, що після нещодавнього введення обмеження на консульські послуги для українських чоловіків віком 18-60 років спостерігається величезна хвиля російської пропаганди, дезінформації і маніпуляцій на цю тему, де Польща “подається як певна зона нестабільності, за яку відповідають українці”.

“Тому зараз активно розкручуватимуться усілякі фейки, що пов’язані з темою документів, паспортів тощо”, – зазначив експерт.

Такі вкиди розповсюджують X-акаунти, які впливають на думку польських радикальних груп, що підтримують проросійські партії в РП на кшталт “Конфедерації польської корони” Гжегожа Брауна, зауважив Марек. За його словами, вони поширюють свої наративи серед людей, які віддавна мають антиукраїнські погляди.

“Якихось масштабних ефектів у просуванні цієї дезінформації не буде. Проте відбуватиметься подальша радикалізація людей, які вже й без того мають антиукраїнські погляди”, – резюмував польський експерт.

Про те, що відео фейкове, повідомили також і у соцмережах United 24.

Андрій Оленін, Юрій Банахевич

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-