Голосування на виборах Президента України стартувало у США

Голосування на виборах Президента України стартувало у США

Фото, відео
Укрінформ
Голосування в другому турі виборів Президента України офіційно розпочалося в США, де різниця в часі з Києвом становить від семи годин в штатах на східному узбережжі Америки до десяти годин на заході країни.

Першими відкрилися дві з чотирьох виборчих дільниць у Сполучених Штатах – в Вашингтоні та Нью-Йорку, повідомляють власні кореспонденти Укрінформу.

"За уточненими списками, на дільниці в Вашингтоні зареєстровані 7299 виборців", - повідомили Укрінформу у дільничній виборчій комісії (ДВК) американської столиці. В порівнянні з голосуванням у першому турі, 31 березня, це на 126 людей більше у списках для голосування.

У Вашингтоні почалось голосування / Фото: Ярослав Довгопол, Укрінформ

Виборча дільниця в Вашингтоні працює в приміщенні Посольства України в США. Вона обслуговує українських громадян, які стоять на консульському обліку в 19-ти штатах – від Флориди й Техасу на півдні, до Аляски на північному заході, а також у острівній державі Антигуа і Барбуда. Попри те, що багатьом виборцям доведеться долати довжелезні відстані, як наприклад понад 9 годин літаком з Аляски, дільниця в Вашингтоні чекатиме на них до 20-ї години за місцевим часом (до третьої ночі за Києвом).

У Нью-Йорку місце для голосування також обладнане в дипломатичній установі – Генеральному консульстві України. Норма щодо проведення голосувань наших громадян за кордоном лише на території дипустанов регламентується відповідним законодавством України.

Із самого ранку, ще до відкриття дільниці у Нью-Йорку, до її входу вже зібралися перші виборці. Серед них - кілька людей, які подолали 300 км, приїхавши з Бостона, штат Массачусетс. Біля входу також чекає молода дівчина з українським прапором та у вінку.

«Це моє перше голосування, перші вибори, на яких мені більше 18 років. Навіть попри те, що я не живу в Україні, мені це важливо. Я бажаю найкращого своїй країні і всім моїм друзям, моїй родині, всім українцям», - розповіла 21-річна Аліса Сухіна.

Всередині консульства працюють 17 членів дільничної виборчої комісії.

«Дільниця у Нью-Йорку - одна з найбільших у світі, не враховуючи дільницю у Сан-Франциско. Вона об`єднує в собі 9 штатів», - зазначив у коментарі Укрінформу секретар дільничної виборчої комісії Олексій Прокопенко.

Він зауважив, що в уточненому списку нині - 11993 виборця. Це на 342 виборці більше, ніж на голосуваннях 31 березня.

Початок голосування у Нью-Йорку / Фото: Георгій Тихий, Укрінформ

У першому турі ДВК постановила передати всі гроші, виділені на її роботу з державного бюджету (близько 600 дол. США), на благодійність: фінансування стипендій для навчання ветеранів. За словами Прокопенка, таке планується і в другому турі.

Читайте також: ЦВК пояснила, звідки черги на дільницях за кордоном

«Гроші будуть передані на один із благодійних проектів. Це обов`язково буде якийсь добрий волонтерський проект», - додав він.

Загалом у США працюватимуть чотири виборчих дільниці, утворені на постійній основі при консульських установах – в Вашингтоні, Нью-Йорку, Чикаго й Сан-Франциско. Вони прийматимуть українських виборців з усіх 50-ти американських штатів і округу Колумбія.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-