Вибори-2019: як голосувала Україна

Вибори-2019: як голосувала Україна

Фото, відео
Укрінформ
У неділю, 31 березня, відбуваються чергові вибори Президента України.

20.09 За результатами спільного екзит-полу телеканалів "112 Україна" та Newsone станом на 18:00 на виборах Президента України лідирують Зеленський - 30,7% голосів, Порошенко - 18,6% і Юлія Тимошенко - 13,9%.

* * *

20.06 За результатами екзит-полу телеканалу "1+1" на виборах Президента України лідирують Зеленський - 30,1% голосів, Порошенко – 18,5% і Юлія Тимошенко – 14,0%.

* * *

20.01 За результатами Національного екзит-полу на виборах Президента України, станом на 18:00 лідирують шоумен Володимир Зеленський - 30,4% голосів, чинний глава держави Петро Порошенко - 17,8% голосів і лідер ВО "Батьківщина" Юлія Тимошенко - 14,2% голосів.

* * *

19.50 Кандидат у Президенти Петро Порошенко після 20 години приїде до свого виборчого штабу в "Мистецькому Арсеналі".

* * *

19.39 Закарпаття може встановити антирекорд явки на вибори. Станом на 15.00 проголосували всього 29% виборців, при середньому показнику по Україні - 44,36%. Є три причини такої малої активності виборців - фактор заробітчан, низька увага кандидатів до проблем регіону та провальна робота команд кандидатів в Президенти в області.

* * *

19.32 У штабі кандидата в Президенти Володимира Зеленського заявляють, що їхні спостерігачі станом на 17:00 зафіксували 4070 порушень у ході виборів.

* * *

19:30 Директор Фонду "Демократичні ініціативи" імені Ілька Кучеріва Ірина Бекешкіна занепокоєна спробами дискредитувати Національний екзит-пол під час президентських виборів-2019.

* * *

19.26 У виборчому штабі кандидата на посаду Президента України Юлії Тимошенко розповіли про особливості процесу голосування на виборах і порушення, зафіксовані представниками партії та спостерігачами.

* * *

18.47 Спостерігач ОПОРИ, що відстежував голосування виборців у приміщенні дільничної виборчої комісії №510256 в селі Мирне Біляївського району Одеської області, звернувся до поліції, щоб завадити дочасному - за чотири години до завершення терміну голосування - складанню протоколу про підрахунок голосів виборців на дільниці.

* * *

18.45 Усі три виборчі дільниці у Канаді: в Торонто, Оттаві та Едмонтоні - розпочали свою роботу за графіком.

* * *

18.44 Відкрилась остання виборча дільниця за кордоном – у Сан-Франциско.

* * *

18:34 У день виборів будівлю ЦВК посилено охороняють правоохоронці, неподалік стоять автобуси із нацгвардійцями.

* * *

18.30 У Туреччині уже проголосували 70% українців, зазначених у списках голосування.

* * *

18:18 ЦВК прийняла рішення про зарахування голосів виборців на одній із дільниць міста Ізмаїл Одеської області зв'язку з неправильним даними на печатці.

* * *

18.11 У Кривому Розі невідомі надіслали листа на пошту телеканалу «Первый городской» з повідомленням про те, що в будівлі бомба.

* * *

18.03 Поліція 31 березня зареєструвала 15 «анонімок» про загрозу вибуху на виборчих дільницях або неподалік (Дніпропетровська - 10, Чернігівська та м. Київ – по 2, Донецька обл. - 1).

* * *

18.02 Українці в Гаазі голосують активно: станом на 15:00 за місцевим часом видано понад 500 виборчих бюлетенів.

У Нідерландах активно голосують українці/ Фото Ірини Драбок

* * *

17. 48 На виборчих дільницях у Празі та Берліні сформувалися цілі черги охочих проголосувати на виборах Президента України. Посол України в Чехії Євген Перебийніс написав, що у Празі інтерес до виборів дуже великий.

Український посол в Німеччині Андрій Мельник висловив радість явкою у берлінську дільницю.

* * *

17.41 В ЦВК заявляють, що жодні кібератаки на їхні інформаційні системи не вплинуть на результати голосування на виборах Президента України, оскільки встановлюватимуться вони на основі паперових протоколів.

* * *

17.11 ЦВК наразі не зафіксувала системних порушень у ході голосування на чергових виборах Президента України.

* * *

17.05 Вибори на закордонній дільниці в Ризі проходять без ексцесів.

Вибори Президента України в Ризі / Фото: Кудрін Олег, Укрінформ

* * *

16.55 У Мінську (Білорусь) на виборчу дільницю не пустили представників російських ЗМІ.

* * *

16.50 Дві мобільні групи зі складу членів виборчої комісії дільниці допомогли проголосувати 163 пораненим і травмованим у зоні бойових дій та важкохворим пацієнтам Головного військового госпіталю.

* * *

16.56 Станом на 15.00 за даними 183 територіальних виборчих округів явка виборців на чергових виборах Президента України становить 45,06%.

* * *

16.42 ОПОРА повідомляє, що у Дніпрі на одній із дільниць 28-го округу спостерігачі зафіксували ведення паралельного списку виборців.

* * *

16.32 До офісу уповноваженого Верховної Ради України з прав людини Людмили Денісової надійшло 445 звернень про порушення прав людини під час виборів.

* * *

16.29 Поліція перевіряє повідомлення про замінування 9 виборчих дільниць у м. Дніпро.

* * *

16.20 Станом на 16:00 до поліції надійшло 950 заяв, пов’язаних з виборчим процесом, відкрито 12 кримінальних проваджень.

* * *

16:02 Явка виборців на чергових виборах Президента України станом на 15 годину становить 44,79%.

 * * *

15:22 ОПОРА повідомляє, що на Прикарпатті виборці отримують дзвінки з проханням проголосувати «за гідного кандидата від націоналістів». Ці випадки оцінюють як приховану агітацію, оскільки імені та прізвища кандидата у телефонній розмові не називають.                        

 * * *

14:37 На площі біля Центральної виборчої комісії збираються молоді чоловіки нібито для охорони порядку. Десятки молодих людей знаходяться на площі, однак вони не мають доступу до центральної частини площі навпроти входу до ЦВК. Ця частина огороджена металевим парканом, тут стоять правоохоронці.

Біля ЦВК збираються групи молодиків / Фото: Тарасов Володимир, Шамкін Данііл. Укрінформ

 * * *

14:30 Національний екзит-пол під час президентських виборів-2019, який проводиться Фондом «Демократичні ініціативи» імені Ілька Кучеріва та Київським міжнародним інститутом соціології, відбувається у штатному режимі, без проблем.

* * *

14:17 Найпоширенішими порушеннями у день голосування є фото- та відеофіксація виборчих бюлетенів та спроби їх винесення за межі виборчих дільниць.

* * *

14.14 Голова Житомирської ОДА Ігор Гундич та мер Житомира Сергій Сухомлин сфотографувалися зі своїми бюлетенями біля скриньки, а світлини опублікували у Facebook.

* * *

14.02 Кандидат у Президенти України Олександр Шевченко проголосував у селі Поляниця Яремчанської міської ради.

* * *

14.00 До офісу Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини Людмили Денісової у неділю надійшло понад 100 звернень українців, право яких на волевиявлення було порушено.

* * *

В Естонії утворилися черги українців, які бажають проголосувати на виборах Президента України

* * *

Явка на виборах Президента України по виборчій дільниці у Варшаві станом на 12:30 (за київським часом) становила 975 осіб, або майже 6% від загальної кількості виборців, зареєстрованих на ДВК столиці Польщі.

* * *

13.35 Прем’єр-міністр України Володимир Гройсман на президентських виборах проголосував за місцем реєстрації у Вінниці.

Володимир Гройсман проголосував на виборах Президента України у Вінниці / Фото: Багмут Павло, Укрінформ

* * *

У Дніпрі невідомі особи повідомили про замінування метро. Закрили шість станцій метрополітену. На місце виїхали вибухотехніки, співробітники поліції і ДСНС.

* * *

Уповноважений Верховної Ради України з прав людини Людмила Денісова у Києві проголосувала на виборах президента.

Голосування у Центральному Будинку офіцерів ЗСУ / Фото: Мінченко Геннадій, Укрінформ

* * *

Першими закінчили голосування громадяни України на закордонній виборчій дільниці № 900001, що розташована на території Посольства України в Австралії (місто Канберра).

* * *

Поліція станом на 12:00 отримала вже 284 заяви про порушення під час голосування на виборах Президента України.

* * *

На Кіровоградщині на дільниці № 350717 (державна установа «Устинівський виправний центр» № 37) станом на 10.20 проголосували всі 19 виборців, які є у списку.

* * *

Один з одеситів, що прийшов проголосувати на виборчу дільницю Київського району міста, звернувся до правоохоронців із заявою про те, що під час конфлікту з головою ДВК останній наніс йому тілесні ушкодження. Поліція з’ясовує обставини інциденту.

* * *

На проблемну дільницю у смт Нижні Сірогози на Херсонщині, де напередодні пошкодили бюлетені, довезли нові бюлетені.

* * *

13.16. Дружина кандидата у президента Анатолія Гриценка Юлія Мостова проголосувала з другої спроби. Спершу журналістку не знайшли у виборчих бюлетенях. "Вона є в списках! Можливо, там якісь неточності були, але вона в списках є", - заявив на брифінгу в ЦВК заступник комісії Олег Конопольський.

* * *

На Житомирщині до поліції надійшло 13 повідомлень про порушення під час голосування. Одне з них тягне на кримінальну відповідальність. Зокрема, у Малинському районі на виборчій дільниці було виявлено прізвище людини, яка померла. Її не тільки внесли до списку виборців, а ще й проголосували за неї.

* * *

12.50 Кандидат у Президенти Руслан Кошулинський проголосував на виборчій дільниці у Печерському районі Києва.

* * *

12.46 Віце-прем’єр-міністр – міністр регіонального розвитку, будівництва та ЖКГ Геннадій Зубко на виборах Президента проголосував у Житомирі.

* * *

12:35 Спостерігачі Комітету виборців України у Кіровоградській області зафіксували порушення, де на виборчу дільницю привезли автобус з військовослужбовцями, але в цьому районі військової частини немає.       

* * *

12.27 Президент України Петро Порошенко проголосував на виборчій дільниці в Печерському районі Києва.

Петро Порошенко проголосував на виборчій дільниці у Києві / Фото: Мінченко Геннадій, Укрінформ

* * *

12:26 Кандидат у президенти Анатолій Гриценко проголосував на виборчій дільниці у Києві. На голосування він прийшов разом з дружиною Юлією Мостовою.

* * *

12:25 Станом на 11.00 ранку явка виборців на голосування у виборах Президента на території України загалом становить 16,65%.

  * * *

12:13 Центральна виборча комісія попереджала про неприпустимість використання штампів "Вибув" у бюлетенях, проте такі випадки були й доводилося довозити на деякі дільниці нові бюлетені.

 * * *

У місті Борзна на Чернігівщині поліцейський нейтралізував зловмисника, який намагався підпалити виборчу дільницю займистою речовиною у пляшці.

* * *

На Донеччині у селищі Велика Новосілка одного з членів виборчої дільниці побили його колеги при спробі відеофіксації виборчого процесу у залі для голосувань.

* * *

У с.Тернівці на Дніпропетровщині перша дільниця звітувала про 100% голосування, правопорушень не зафіксовано. На 10:30 у Тернівці на спеціальній виборчій дільниці №120947 - 100% явка виборців.

* * *

Спостерігачі КВУ у Кіровоградській області зафіксували порушення, де на виборчу дільницю привезли автобус з військовослужбовцями, але в цьому районі військової частини немає.

* * *

У Запорізькій області на кількох дільницях зафіксовані перші порушення виборчого законодавства. О 08:54 поліції повідомили, що на одній з виборчих дільниць в місті Приморськ чоловік 1965 року народження розірвав бюлетень. Також поліція встановила, що у Комунарському районі громадянка 1985 року народження сфотографувала незаповнений бюлетень.

* * *

Усі виборчі дільниці на підконтрольній Україні території Луганської області відкрилися вчасно, але у деяких комісій виникли проблеми. Поліція висунула претензії до однієї жінки-члена ДВК №440393 (село Білогорівка Попаснянського району), бо в неї є непогашена судимість, і жінка не має права працювати у виборчій комісії.

* * *

Спостерігачі Громадянської мережі ОПОРА зафіксували на двох виборчих дільницях (Виборчий округ №63 ВО (Бердичів), ДВК №180871, виборчий округ №66 (Малин), ДВК №180606) у Житомирській області організоване підвезення автобусами людей похилого віку.

* * *

11:28 Кандидат у президенти Володимир Зеленський проголосував на виборах президента.

Зеленський проголосував / Фото: Юлія Овсяннікова, Укрінформ

* * *

На закордонній виборчій дільниці №900006, що розпочала роботу з 8-ї ранку на території Посольства України в Бельгії, вибори розпочалися вчасно, відбуваються спокійно та, за оцінкою спостерігачів, за “відмінно організованою процедурою”.

* * *

11:19 Комітет виборців України фіксує порушення на виборчих дільницях у регіонах від команди кандидата в президенти Володимира Зеленського.

* * *

11:03 У Чернівцях голова однієї з виборчих комісій повідомив у поліцію про факт відеозйомки бюлетеня.

На вказану дільницю одразу виїхали правоохоронці. Під час перевірки телефона порушника поліцейські знайшли відео його волевиявлення.

* * *

11:01 Кандидат в президенти і лідер партії «Батьківщина» Юлія Тимошенко проголосувала на виборчій дільниці у київському ліцеї «Поділ».

* * *

На одній з виборчих дільниць у м. Біла Церква (Київська обл.) офіційний спостерігач зірвав пломбу з урни для голосування. 55-річний місцевий житель зірвав пломбу з урни для голосування, пояснюючи свої дії тим, що виявив бажання перевірити пломбу на міцність.

* * *

У Києві працює 13 окружних та 1105 дільничних виборчих комісій. Правопорядок забезпечують близько 6000 поліцейських. 8 дільниць розпочали роботу із запізненням. Кожну дільницю у столиці охороняють щонайменше двоє поліцейських.

* * *

На Миколаївщині спостерігачі фіксують перші порушення, серед яких обмеження пересування спостерігачів по дільниці, демонстративне знищення бюлетеня, відсутність прізвищ у списках виборців попри внесення до реєстру та інші.

* * *

Одна з дільничних комісій у Березанському районі Миколаївської області відкрилася раніше та розпочала роботу з порушеннями. Спостерігач ОПОРИ помітив, що сейф, де зберігаються бюлетені, був відритий. Частина бюлетенів була роздана членам комісії для подальшої видачі виборцям, а частина залишилась у сейфі, що є порушенням процедурних норм. 

* * *

На Одещині станом на 10:00 залишається не відкритою одна виборча дільниця (номери печаток не відповідають номерам дільниць).

* * *

Спостерігачі ОПОРИ зафіксували на виборчих дільницях Київської області низку технічних порушень: затримку у відкритті дільниць, передчасне відкриття сейфу, недостатню кількість бюлетенів, невідповідність приміщень ДВК технічним вимогам, агітацію біля приміщень ДВК та портрети кандидата у Президенти у приміщеннях виборчих дільниць.

* * *

У Васильківському районі у Київській області одна дільниця не відкрилася вчасно через відсутність деякої виборчої документації.

* * *

За першу годину роботи виборчих дільниць до поліції Чернівецької області надійшли два повідомлення про порушення у день голосування. У Чернівцях невідомий чоловік здійснює агітацію проти одного з кандидатів у Президенти. Виборець із Вижниччини  повідомив, що не знайшов себе у списку виборців.

* * *

У Києві виборча дільниця №800531відкрилася вчасно, але там не вивісили передвиборчі програми кандидатів у президенти Петра Порошенка та Володимира Зеленського.

* * *

На Херсонщині залишається закритою одна дільниця в смт Нижні Сірогози, де напередодні пошкодили бюлетені. За фактом пошкодження виборчої документації відкрите кримінальне провадження.

* * *

У селі Остріїв Млинівського району Рівненщини та у селі Новостав Горохівського району Волині спостерігачів ОПОРИ не допустили на ранкове засідання.

* * *

Віталій Кличко проголосував на дільниці в Київському військовому ліцеї імені Івана Богуна.

Віталій Кличко проголосував на виборах Президента України / Фото: Скакодуб Андрій

* * *

ОПОРА зафіксувала перші порушення на виборах у Житомирській області: ДВК 181143 с.Зороків Черняхівський район (виборчий округ № 66, м. Малин) – непоодинокі голосування без паспортів; у Коростені (ДВК №181280,округ № 64) комісія дозволила вісьмом виборцям проголосувати до 8.00.

* * *

О 8:30 дільниця № 320588 виборчого округу № 95 у Вишневому була зачинена / Фото: Тарасов Володимир, Укрінформ

* * *

Центральна виборча комісія розпочала роботу в штатному режимі.

«Сайт працює, сервери працюють, члени комісії на місцях. Усе працює в штатному режимі», - розповіли у Центрвиборчкомі.

Голосування на дільниці 800567 / Фото: Юлія Овсянникова, Укрінформ

* * *

Голосування триватиме з 8 до 20 години, на закордонних виборчих дільницях проводитиметься за місцевим часом країни перебування.

Орієнтовна кількість виборців — понад 29,7 млн громадян.

Дільниця #800531 відкрилась вчасно. Голосування почалось / Фото: Анатолій Сірик, Укрінформ

ЦВК зареєструвала 44 кандидатів у президенти, проте згодом п’ять із них відмовилися від балотування. Виборчий бюлетень, який містить прізвища 39 кандидатів на пост глави держави, є пісочного кольору з параметрами 20 см на 80 см та має 10 ступенів захисту від підробки.

На дільниці № 222 у Києві розпочалося голосування / Фото: Мінченко Геннадій, Укрінформ

Згідно з законом, ЦВК має встановити результати голосування та скласти відповідний протокол до 10 квітня включно.

Голосування на дільниці 800567 / Фото: Юлія Овсянникова, Укрінформ

Для перемоги на виборах кандидат має отримати 50%+1 голос виборців. У разі, якщо жоден із кандидатів не набере такої кількості голосів, буде проведений другий тур виборів, орієнтовно 21 квітня.

Одеса голосує / Фото: Ніна Ляшонок, Укрінформ

У Днiпрi уже проголосували першi виборцi/ Фото: М'якшиков Микола, Укрінформ

Виборчі дільниці Ужгорода / Сергій Гудак, Укрінформ

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-