Австрійська влада закликає Raiffeisen відмовитися від угоди з Дерипаскою - Reuters

Австрійська влада закликає Raiffeisen відмовитися від угоди з Дерипаскою - Reuters

Укрінформ
Представники австрійської влади закликають банківську групу Raiffeisen Bank International відмовитися від сумнівної угоди з купівлі пов’язаних з російським олігархом Олегом Дерипаскою акцій будівельної компанії Strabag.

Як передає Укрінформ, про це повідомляє Reuters з посиланням на поінформованих співрозмовників.

«Як повідомили поінформовані люди, австрійська влада закликала Raiffeisen Bank International (RBI) відмовитися від угоди, пов'язаної з російським олігархом, побоюючись негативної реакції з боку Сполучених Штатів, що може завдати удару по планах RBI розблокувати кошти, які застрягли в Росії», - йдеться у статті.

Як нагадує Reuters, RBI, який є найбільшим західним банком в Росії, хоче купити частку в австрійській будівельній групі Strabag, яка пов'язана з Олегом Дерипаскою, за 1,5 млрд євро. Ця суперечлива угода наразі «поновила міжнародний тиск на австрійського кредитора».

«В останні тижні представники австрійського центрального банку попереджали RBI про угоду, застерігаючи, що вона може мати негативні наслідки, якщо США покарають банк - як повідомила одна людина, яка безпосередньо знайома з цими обговореннями», - зазначається у статті.

Також вказується на те, що інші австрійські чиновники також «приватно застерегли банк від продажу, вважаючи, що це може бути оголошено як порушення санкцій». За словами співрозмовника Reuters, RBI був попереджений американською владою, що вона не може схвалити таку угоду і в разі її реалізації на банківську групу може чекати штраф.

Між тим, представник RBI заявив, що «придбання акцій Strabag залишається предметом перевірки RBI на відповідність вимогам законодавства». Він додав, що банк «не купуватиме акції у пана Дерипаски або будь-якої іншої особи чи організації, що підпадає під санкції».

Читайте також: Євродепутати публічно закликають владу Австрії заохотити Raiffeisen піти з Росії

Як повідомляв Укрінформ, RBI дуже добре заробляє в Росії - робота дочірнього банку в країні-агресорці приносить близько половини прибутку банківської групи. Так, у 2023 році з 2,4 млрд євро чистого прибутку RBI 1,3 млрд євро припадало на роботу «Райффайзенбанку» в РФ. Однак через те, що Кремль запровадив обмеження на рух капіталу невдовзі після повномасштабного вторгнення в Україну, RBI не може вивести до Відня свій прибуток в Росії. Вирішити цю проблему банківська група зараз хоче за допомогою угоди щодо купівлі «заморожених» акцій російського олігарха Олега Дерипаски в австрійській будівельній компанії Strabag.

Російська дочірня компанія RBI має придбати 28,5 млн акцій будівельної групи Strabag за 1,1 млрд євро. Пакет акцій належить російській компанії «MKAO Rasperia Trading», яку своєю чергою пов'язують з Дерипаскою, що перебуває під санкціями. Потім пакет акцій буде переданий до штаб-квартири у Відні у вигляді дивідендів у натуральній формі.

Наприкінці березня Дерипаска передав свої акції в найбільшій будівельній компанії Австрії Strabag компанії-посереднику, що може бути першим кроком до угоди з RBI у її намірах вивести з Росії прибутки.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-