В Україні оголосили підозру заступнику гендиректора Росатома за розграбування ЧАЕС

В Україні оголосили підозру заступнику гендиректора Росатома за розграбування ЧАЕС

Відео
Укрінформ
Слідчі Нацполіції України оголосили про підозру заступнику генерального директора Росатома Миколі Мулюкіну, який під час окупації Чорнобиля керував розграбуванням місцевої АЕС.

Про це у Телеграмі повідомив міністр внутрішніх справ Ігор Клименко, передає Укрінформ.

«Слідчі Національної поліції України оголосили підозру заступнику гендиректора Росатома — російському генерал-майору поліції Мулюкіну Миколі Миколайовичу, 1958 р.н. Він під час окупації Чорнобиля керував пограбуванням атомної електростанції. Це перша підозра посадовій особі РФ такого рангу», - заявив Клименко.

За його словами, Мулюкін особисто перебував на ЧАЕС.

Читайте також: російські війська знищили багаторічний архів Чорнобильської АЕС

«Його «фахівці» не знали, що робити зі станцією під час виведення з експлуатації. Тому просто розграбували майно. Військові РФ виконували накази «росатомівців» на ЧАЕС, утримуючи в заручниках працівників станції та нацгвардійців, які її захищали», - зазначив міністр.

За його словами, за результатами роботи слідчих та співробітників кримінального аналізу НПУ ідентифіковано понад 100 росіян, які брали участь у захопленні та пограбуванні ЧАЕС.

«Підтверджено, що керував окупантами на обʼєкті саме Мулюкін», - наголосив міністр.

Читайте також: Загарбників, які захопили ЧАЕС, може не бути в живих – Зеленський

У Нацполіції уточнили, що Мулюкіну оголосили про підозру за порушення законів та звичаїв війни (ч. 1 ст. 438 КК України), санкція якої передбачає до дванадцяти років позбавлення волі.

За даними слідства, працівники Росатома вивезли з Чорнобильської АЕС унікальну радіологічну лабораторію, джерела іонізувального випромінювання, майже 700 компʼютерів, 344 службові автомобілі і навіть радіаційні дозиметри. Загальна сума завданих станції збитків становить майже мільйярд гривень.

Серед ідентифікованих воєнних злочинців - працівники Росатома, російські журналісти та військовослужбовці, зокрема чотири генерали та три полковники збройних сил РФ.

Відео: Телеграм-канал Офісу Генерального прокурора

Як повідомлялося, 24 лютого 2022 року російська війська захопили Чорнобильську АЕС, а персонал станції взяли в заручники. Просто на території Чорнобильської станції окупанти розмістили техніку, а приміщення АЕС використовували як базу відпочинку.

31 березня 2022 росіяни пішли з ЧАЕС, перед цим розграбувавши станцію.

2 квітня, після відступу росіян на територію Білорусі, ЗСУ без жодного пострілу повернули Чорнобильську АЕС.

Перше фото ілюстративне

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-