Добудова двох енергоблоків на ХАЕС: Енергоатом заявляє про залучення Westinghouse

Добудова двох енергоблоків на ХАЕС: Енергоатом заявляє про залучення Westinghouse

Фото
Укрінформ
Американська компанія Westinghouse проводить дослідження щодо добудови енергоблоків №3 та №4 на Хмельницькій атомній електростанції.

Як передає Укрінформ, про це повідомляє НАЕК "Енергоатом" за підсумками зустрічі в.о. керівника Петра Котіна із головним виконавчим директором Westinghouse Electric Company Патріком Фрагманом. 

"Ми вже виконуємо певну кількість досліджень і для діючих енергоблоків, і для тих, що добудовуються, – ХАЕС-3, ХАЕС-4, які доповнюють ноу-хау Енергоатома. Westinghouse підтримує зусилля НАЕК у тих сферах, де наш досвід та експертиза можуть бути особливо корисними для України. Звісно, це не та роль, як з блоками №5 та 6, де ми є розробниками технології, але точно можу сказати: в окремих аспектах ми надаємо допомогу Енергоатому", - сказав Фрагман.

У свою чергу Котін заявив, що будівельники на ХАЕС працюють згідно з графіком і вже у червні цього року блок №3 буде готовий до монтажу обладнання.

Читайте також: Уряд зареєстрував у Раді законопроєкт щодо будівництва енергоблоків 3 та 4 на ХАЕС

"Законопроєкт з добудови блоків уже переданий до парламенту. Як тільки його буде прийнято, наступного дня після цього ми починаємо монтаж обладнання", – заявив Котін.

Як повідомлялося, на початку квітня Кабінет Міністрів схвалив розроблений Міністерством енергетики проєкт Закону України «Про розміщення, проєктування та будівництво енергоблоків № 3 та № 4 Хмельницької атомної електричної станції». Законопроєктом визначаються місця розміщення енергоблоків, кількість реакторів, їх типи і загальні характеристики, а також загальні вимоги до проєктування та будівництва.

Читайте також: На Хмельницькій АЕС заявили про старт підготовки до будівництва нових енергоблоків

Котін розраховує підписати у червні угоду про купівлю двох ядерних реакторів у Болгарії. Інформація про наміри такої закупівлі з'явилася у березні 2023 року. Йдеться про реактори російського виробництва з недобудованої АЕС "Белене".

Нині на Хмельницькій АЕС працюють два енергоблоки номінальною потужністю 1000 МВт кожен. Енергоблок №3 ХАЕС почали будувати у вересні 1985 року, №4 - у червні 1986-го. Обидва блоки запроєктовані на потужність 1000 МВт, з реакторною установкою ВВЕР-1000/В-320. Попри будівельну готовність 3-го блоку на 75% та 4-го - на 28%, у 1990 році через мораторій на будівництво нових АЕС проєкт призупинили.

Фото: НАЕК Енергоатом

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-