Банки впорались з наслідками ракетних ударів навесні - експерт

Банки впорались з наслідками ракетних ударів навесні - експерт

Ексклюзив
Укрінформ
Банківська система виявилася досить підготовленою, витримавши березневі та квітневі ракетні атаки по українських об’єктах енергетичної інфраструктури, хоча певні труднощі в роботі відділень спостерігалися в містах, які зазнали найбільших уражень.

Про це Укрінформу повідомили у "Глобус Банку".

“Звісно, що прорахувати підступні дії геть непередбачуваного ворога досить складно. Проте для прийнятної роботи банківських відділень найпростіше, що можна зробити, — це банально оснастити їх генераторами оптимальної потужності. З жовтня 2022 року по квітень 2023 року Україна вже пережила “півріччя генераторів”, й отриманий досвід довів, що навіть у складних обставинах робота банківських відділень майже не змінилася (за винятком тих міст, де після березневих і квітневих атак спостерігаються тимчасові обмеження та погодинні відключення світла)”, — підкреслив голова правління "Глобус Банку" Сергій Мамедов.

Він додав, що робота банківських відділень зупиниться лише в найгіршому і найскладнішому випадку — коли воєнна загроза стане непоборною та виникне потреба в евакуації громадян.

Читайте також: Галущенко - на засіданні міністрів енергетики ЄС: Росіяни хочуть досягнути повного блекауту України

За його словами, проблеми з енергопостачанням, спричинені ракетним терором, варто сприймати як тимчасові, адже, по-перше, понад 2/3 всіх банківських відділень приєднані до системи Power Banking, що передбачає безперебійне енергоживлення, безперешкодний доступ до мережі Інтернет, здійснення необхідних банківських операцій, посилений кіберзахист від хакерського втручання, загальне безпечне перебування громадян у відділенні тощо.

По-друге, на випадок можливих перебоїв мобільних операторів у банківських застосунках впроваджено цифровий підпис клієнта, який не потребуватиме отримання додаткового смс-підтвердження для списання коштів. Крім того, розширено перелік каналів для сповіщення клієнтів — це насамперед використання месенджерів, до яких прив'язані мобільні номери клієнтів.

По-третє, наразі більшість банківських операцій можна здійснювати дистанційно — через банківські застосунки: від найпростіших переказів до оформлення розтермінування, відкриття депозиту, банківської картки, перерахунку коштів на картки закордонних банків з мінімальною комісією, отримання кредиту тощо.

Читайте також: Українська енергосистема втратила значний обсяг генерації - Галущенко

Як повідомлялось, унаслідок ракетної атаки 21-22 березня по енергетичній інфраструктурі України завдано наймасштабнішого удару за всю історію, проте енергосистема загалом продовжує працювати стабільно.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-