Ексрадника ОП викрили на багатомільйонних махінаціях із закупівлі трансформаторів для Укрзалізниці

Ексрадника ОП викрили на багатомільйонних махінаціях із закупівлі трансформаторів для Укрзалізниці

Укрінформ
Правоохоронці викрили організовану групу на чолі з колишнім радником Офісу Президента, яка при закупівлі трансформаторів для Укрзазлізниці заволоділа 94,8 млн грн.

Про це у Фейсбуці повідомляє САП, передає Укрінформ.

За процесуального керівництва прокурорів Спеціалізованої антикорупційної прокуратури детективи Національного антикорупційнного бюро України викрили організовану групу, діяльність якої призвела до заволодіння 94,8 млн грн при закупівлі трансформаторів під час воєнного стану.

Слідство встановило, що організована група була створена у 2021 році з метою контролю за коштами Укрзалізниці.

Впродовж червня – грудня 2022 року керівник групи через підконтрольних службових осіб Укрзалізниці забезпечив обрання наперед визначеної компанії постачальником силових трансформаторів. Постачання трансформаторів відбувалося за завищеною вартістю. Як підставу для відхилення пропозицій інших учасників закупівлі зі значно вигіднішими ціновими умовами був використаний лист "Щодо загроз державній безпеці".

При цьому керівник групи умисно проігнорував громадянство контролера компанії, яка "виграла" тендер, та його зв’язки з Росією.

Встановлено, що самі трансформатори закуповувались через фірму-прокладку у виробника, яким частково володіли юридичні особи з РФ, та перепродавались Укрзалізниці за вдвічі завищеною ціною.

Як наслідок, Укрзалізниця зазнала збитків на суму 94,8 млн грн, якими заволоділи учасники злочину.

Читайте також: Схеми із закупівлями Укрзалізниці: фігуранту справи призначили заставу в ₴6 мільйонів

Правохоронці затримали лідера, співорганізатора та двох учасників організованої групи.

Попередня правова кваліфікація справи: ч. 3 ст. 27 ч. 5 ст. 191, ч. 5 ст. 27 ч. 5 ст. 191 Кримінального кодексу України.

За даними ЗМІ, йдеться про ексрадника керівника ОП Артема Шила, який у 2022 року став заступником Департаменту захисту національної державності Служби безпеки України.

Фото: НАБУ, САП

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-